Louis de Funés: Komik puntičkár

Žandár Ludovic Cruchot, komisár Juve zo série o Fantomasovi, ale aj legendárny mizantrop Harpagon. Postavy, s ktorými bude navždy spojené meno francúzskeho herca Louisa de Funés. Od jeho smrti uplynulo v nedeľu 27. januára tridsať rokov.

02.02.2013 06:00
funes Foto:
Louis de Funès
debata

Ak by malo existovať synonymum k spojeniu „pomalý rozbeh“, možno by to mohla byť práve kariéra Louisa de Funés. Takmer plešatý miláčik európskeho publika vstúpil do sveta filmu v pomerne neskorom veku. Prvýkrát si zahral vo filme Pokušenie Barbizona. Písal sa rok 1945, drobný Francúz mal 31 rokov a na plátne sa ukázal ledva 40 sekúnd. Trvalo bezmála dve desaťročia, kým sa od drobných úloh prepracoval k hlavným partom. O to viac jeho hviezda začala žiariť.

Prelomovou bola rola žandára Ludovica Cruchota v komédii Žandár zo Saint Tropez v roku 1964. Aj slovenskí diváci si s nadšením sadali k obrazovkám, keď televízie reprízovali dookola celkovo šesť filmov populárnej série – navyše so skvelým dabingom Františka Filipovského. Pod názvom Žandár a žandárky Funés dokončil posledný film len rok pred svojím náhlym skonom.

Bláznivé grimasy, vysoké nasadenie, občas priam nezrozumiteľné bľabotanie – aj to boli atribúty komických postáv, ktorými herec spôsoboval mnohým divákom doslova kŕče zo smiechu. Uplatnil ich na plátne mnohokrát a podľa spolupracovníkov vždy išiel na 130 percent. Fakt, že to vyžadoval aj od iných, sa podpísal na jeho povesti komplikovaného muža a nie veľmi obľúbeného kolegu. Láska publika je však silnejšia, a tak aj režiséri či filmové štúdiá museli zniesť puntičkára, ktorý sa snažil do úloh vkladať maximum.

Možno aj pre úspech v zrelom veku mal de Funés pocit, že musí dohnať zameškané, šiel od filmu k filmu. Po jednej z najúspešnejších komédií Dobrodružstvá rabína Jakoba (1973), ktorú za štrnásť týždňov videlo len vo Francúzsku 25 miliónov divákov, zaplatil za enormné vyťaženie sériou infarktov. V rovnakom roku prevzal Rad rytiera Čestnej légie, no po zdravotných problémoch upustil od nakrúcania niekoľkých filmov ročne. Bez kamery však, samozrejme, nevydržal. V roku 1980 získal čestného Cézara za výnimočný filmový prínos. Skonal 27. januára 1983 vo veku 68 rokov.

3 x Louis de Funés

  • ako nadšený pestovateľ ruží vyšľachtil odrodu, ktorá nesie jeho meno
  • bol otcom dvoch synov a 40 rokov oddaným manželom, jeho životnou družkou bola praneter Guya de Maupassant
  • poslúžil ako predobraz kreslenej postave zákerného kuchára Skinnera vo filme Ratatouille
debata chyba