Hory a mesto - dobrodružstvo z pohodlia kina

"Pracuj menej, lez viac!", také je životné krédo mladého Američana, ktorý je považovaný za jedného z najtalentovanejších sólolezcov súčasnosti. Alex Honnold, držiteľ viacerých rekordov aj prvenstiev v športovom lezení s lanom aj bez neho, bude len jedným z mnohých atraktívnych hostí, ktorí sa stretnú na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale Hory a mesto. Jeho 14. ročník sa v Bratislave začína už v stredu 10. apríla, potrvá do 14. apríla a jeho dejiskom bude opäť Cinema City v Auparku.

10.04.2013 12:00
Hory a mesto Alex Honnold Foto:
Americký sólolezec Alex Honnold iste patrí k tomu najlepšiemu, čo prinesie 14. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto.
debata

Festival Hory a mesto už tradične prináša do slovenskej metropoly svieži vzduch z úchvatných prírodných scenérií po celom svete v podobe outdoorových filmov, fotografických výstav aj stretnutí s atraktívnymi hosťami. Tohtoročná pätica festivalových dní ponúka bezmála päťdesiat filmov, až tucet z nich pochádza z dielne slovenských tvorcov.

Slovenský bude aj otvárací večer. Domáca horolezecká trojka Martin Krasňanský, Dodo Kopold a Michal Sabovčík pod titulom Rules of fools (Pravidlá bláznov) predstaví svoje minuloročné „vertikálne prázdniny“ – týždne strávené v pakistanskom Karakorame, ktorých vrcholom bol výstup po dosiaľ nepokorenej trase na Great Tango Tower. Úvodný večer prinesie tiež projekcie filmového portrétu Mercúň Martina Jurzu, krátkometrážnej poetiky zo sveta basejumpingu Príťažlivosť režiséra Rastislava Hatiara a filmu Patrika Paulínyiho Nad nami.

Záver prvého festivalového dňa bude takisto patriť slovenskému filmu – oceňovaným Príbehom tatranských štítov Pavla Barabáša. K ďalším domácim filmom, ktoré sa dostali do programu festivalu, patria aj dva ďalšie tituly Rasťa Hatiara – Zabijácka krása a Nízkotatranská stíhačka či film Grónske krysy, ktorý zachytáva česko-slovenskú horolezeckú výpravu do Grónska v zložení Vlado Linej, Ján Smoleň a Tomáš Brt.

Okrem bohato zastúpených slovenských filmov nebudú, tak ako po minulé ročníky, chýbať ani víťazné filmy z festivalu VIMFF v kanadskom Vancouvri – kraľovať im bude snímka Krížom cez ľad ocenená Grand Prix, ktorá mapuje výpravu dvoch austrálskych dobrodruhov na južný pól. Tradičnou súčasťou festivalu je aj cestovateľské Kino svet, multimediálne prezentácie o cestovaní na vlastnú päsť, tentoraz návštevníkov zavedú do ďalekej Indonézie, Vietnamu, Peru aj za Ural.

To, čo robí každý ročník festivalu Hory a mesto jedinečným, je zostava medzinárodných hostí – inšpiratívnych milovníkov adrenalínu, ktorých zážitkami sa môže pochváliť len málokto. Okrem spomínaného Alexa Honnolda, ktorý po festivale absolvuje po Slovensku aj prednáškové turné, sa k highlightom tohto ročníka iste zaradí aj prítomnosť talianskeho skalkára Maurizia „Manola“ Zanollu, päťdesiatnika, ktorý zreje ako víno. Chýbať nebude ani Čech Adam Ondra, dvadsaťročný „zázrak“ skalolezectva, ktorému sa podarilo získať svetové prvenstvo v lezení na jednej z najťažších stien – španielskej La Dura Dura.

Štvrťstoročie na horskom bicykli zrekapituluje formou foto- a videožurnálu majster svojej disciplíny Švajčiar Hans Rey a o paraglajdingu porozpráva Nemec Kerim Jaspersen, ktorý so svojím filmovým debutom Rush Hour Dream získal pred troma rokmi špeciálnu cenu poroty festivalu Hory a mesto.

Zoznam hostí ani filmov a prednášok sa menovaným zďaleka nekončí. Kompletný program 14. ročníka festivalu Hory a mesto vrátane jeho sprievodných podujatí sa nachádza na stránke horyamesto.sk.

debata chyba