Veľká sláva súťaž v Cannes ešte len čaká

V jeden deň mal premiéru film Baza Luhrmana Veľký Gatsby tak v Cannes, ako aj na Slovensku. Mimosúťažná snímka 66. canneský festival slávnostne otvorila za výdatného dažďa. Názory na film sa rozdelili na dva tábory, jedni ho hania, iní vychvaľujú. Pravda je ako vždy uprostred. Leonardo DiCaprio je výborný, takisto jeho partnerka Carey Mulliganová. Tá podľa mnohých tromfla Miu Farrowovú, ktorá pred rokmi hrala jej rolu. Ani hustý dážď však neodradil fanúšikov, a keď DiCaprio pod dáždnikom kráčal do hlavnej sály, nastal taký hurónsky rev a jačanie, že sme takmer ohluchli. Na popularitu a sympatie sa sťažovať nemôže. Dokonca si myslím, že sú zaslúžené.

17.05.2013 16:00
Premiera Velky Gatsby Baz Luhrmann Leonardo Di... Foto:
K slávnostnému otvoreniu tohtoročného festivalu v Cannes patrila premiéra snímky Veľký Gatsby. Nechýbal na nej režisér Baz Luhrmann ani hereckí predstavitelia Leonardo Di Caprio a Carey Mulligan.
debata

Odvrátená strana Číny

Festival sa zatiaľ len rozbieha a žiadna veľká sláva sa ešte nekonala. Tretí dlhometrážny film Mexičana Amata Escalanteho Heli o skorumpovaných policajtoch a zároveň nebezpečných vrahoch, ktorí takmer zničia život rodiny robotníka Heliho, je napriek nezvyčajným krutostiam vážnou obžalobou spoločnosti, v ktorej vládnu korupcia, bezprávie a heroín.

"Pri písaní scenára môjho filmu Jeune et jolie (Mladá a krásna) som veľa diskutoval s priateľmi,“ povedal režisér francúzskeho súťažného filmu François Ozon. "Pýtal som sa ich, ako by reagovali, keby matka zistila, že jej dcéra je prostitútka. Odpovedali, že by to bolo hrozné. Potom sa začali na to pozerať z iného, prijateľnejšieho hľadiska a hľadali príčiny. To bol už pre mňa pri písaní pozitívnejší impulz.“ Zrejme diskusia okolo amorálnosti hlavnej hrdinky, ktorá je podľa režiséra ženou súčasnosti, ho utvrdila, že sa uberá správnou cestou. Hlavnú úlohu si zahrala pôvabná, u nás ešte neznáma, ale vo Francúzsku veľmi populárna Géraldine Pailhasová. Osobitnú zmienku si však zaslúži čínsky súťažný príspevok Tian Zhu Ding (Dotyk hriechu).

Režisér Jia Zhangke sa sústredil na štyri epizódy štyroch ľudí zo štyroch čínskych provincií. Snímka plná brutality, násilia na pozadí ekonomického vývoja súčasnej Číny je obrazom, aký sme ešte z tejto krajiny nevideli. Až sa mi veriť nechcelo, že to prešlo bez škandálov a cenzúry. Svorne sme konštatovali, že napriek všetkému krajina prešla obrovským pokrokom, lebo pred rokmi ukázať jej najodvrátenejšiu tvár by bolo takmer nemožné. Prvému hrdinovi odľahne, keď vyvraždí všetkých svojich neprajníkov, druhý získava peniaze vraždením. V tretej poviedke je hlavnou hrdinkou žena zapletená do komplikovaného vzťahu so ženatým mužom. Nevie, čo si počať, a keď ju násilníci chcú donútiť k sexu, tiež nemá iné východisko, ako použiť nôž. Štvrtým hrdinom je mladý idealista, ktorý, keď zistí, že jeho milovaná je niečo ako luxusnejšia prostitútka, skočí z poschodia. Som zvedavá, ako prijme medzinárodná porota na čele so Stevenom Spielbergom tento krutý obraz súčasnej Číny. Mimochodom, tohto roku je mimoriadne reprezentatívna. Žiari a o hlavu prevyšuje všetkých Nicole Kidmanová, v kráse jej konkuruje indická herečka Vidya Balanová, nechýba ani oscarový Christoph Waltz, režiséri Cristian Mungiu a Ang Lee a ďalší.

Vykrádajú byty celebrít

Na premietaní pre novinárov slávnostne otvorili aj súťaž Certain regard (Istý pohľad). Nechýbala kompletná porota, ktorej velí známy dánsky režisér Thomas Vinterberg. Jej dámskou okrasou je čínska herečka Zhang Ziyiová a francúzska herečka Ludivine Segnierová.

Udalosťou otvorenia súťaže bolo uvedenie mimosúťažného filmu Sofie Coppolovej The Blind Ring. Inšpirovala ju skutočná udalosť, keď adolescenti pobláznení internetom, ale najmä životom celebrít vykrádajú ich byty, berú všetko, čo im príde pod ruky. Najviac si zgustnú na byte Paris Hiltonovej, ale aj ostatných hviezd. Dohromady v Los Angeles ukradli veci v cene troch miliónov dolárov. Žiaľ, príbeh kĺže po povrchu, až sa nechce veriť, že vily sú také nechránené, dostane sa tam aj šikovnejšie malé decko. To by však nebola až taká tragédia, keby sme sa trochu hlbšie dostali pod kožu aspoň dvom hrdinom. No nestalo sa. Snímka je v podstate šikovne nasnímaným záznamom krádeží, kde v partii vykrádačov nechýbala ani čarodejnica z Harryho Pottera Emma Watsonová.

debata chyba