Do kín prídu Sametoví vrazi aj sci-fi Ostrov

Nová česká snímka Sametoví vrazi sa objaví vo štvrtok aj v slovenských kinách. Film má na svedomí režisér Jiří Svoboda, ktorý napísal i scenár. Hlavné postavy si zahrali napríklad Michal Dlouhý, Jan Dolanský, Richard Krajčo, Zuzana Kocúriková alebo Lucie Benešová.

31.08.2005 10:14
debata

Režisér Jiří Svoboda sa pri písaní scenáru inšpiroval tzv. Orlickými vraždami zo začiatku 90. rokov, kedy na dne Orlickej priehrady skončilo niekoľko obetí mafie. Sametoví vrazi sú podľa tvorcov českou porevolučnou mafiánskou ságou.

Film sa točí okolo troch mužov, ktorí stáli za vraždami. Hlavnou postavou je Karel Hrubeš, bývalý príslušník elitného policajného oddielu URNA, ktorý si privyrába ako ochranca priekupníkov so zbraňami. Jeho bývalý kolega Vláďa Rejsek má zasa na starosti likvidáciu nechcených následkov vyčíňania jeho zločineckých kumpánov. Pokúsi sa dokonca odstrániť vlastnú matku. Tretí člen Ludvík Křížek sa síce tvári ako starostlivý otec a verný manžel, v skutočnosti je však beštiálny vrah.

Druhou tohtotýždňovou novinkou v našich kinách je úspešný americký akčný film Ostrov od režiséra Michaela Baya. V snímke predvedú svoje herecké schopnosti Ewan McGregor a Scarlett Johansson. Ostrov sa odohráva v blízkej budúcnosti.  Lincoln Six – Echo je obyvateľom mierne utopického sveta a dúfa, podobne ako všetci ďalší, že aj on bude mať možnosť odísť na „Ostrov“, ktorý je údajne posledným neznečisteným miestom na Zemi. Čoskoro však zistí, že všetko, čo si o svojej existencii myslel, je lož. On, aj ostaní obyvatelia zo stráženého zariadenia, sú ľudské klony, ktoré chovajú iba ako „náhradné diely“ pre svoje ľudské originály. Spolu s priateľkou – klonom Jordan Two – Delta sa rozhodne ujsť skôr, než ich budú chcieť použiť.

debata chyba