Kaník a Cinkota: Na 48 hodín bezdomovci!

Slovenská televízia prináša na obrazovky novú reláciu pod názvom Stroskotanec na 48 hodín. V dokumente pod režisérskou taktovkou Miroslava Roganského sa objavia niektoré známe osobnosti, aby si na vlastnej koži vyskúšali život bezdomovcov na ulici.

12.01.2006 06:13
debata

Do ambiciózneho projektu, ktorého cieľom je ukázať, aký ťažký život vedú mnohí ľudia okolo nás, prijali pozvanie napríklad herec a novopečený moderátor Vyvolených Dušan Cinkota a bývalý minister práce a sociálnych vecí Ľudovít Kaník. Ich úlohou bolo na 48 hodín vyzliecť slušné šaty, či značkový oblek a vzdať sa všetkých hmotných statkov.

Cinkota dostal od tvorcov dostal do výbavy len kotúč toaletného papiera, balíček cigariet, škatuľu lacného vína, vreckový nožík a tri vydania časopisu Nota bene. Na frekventovanom mieste v Prešove, kam sa aj so štábom STV ako bezdomovec vybral, však nevydržal ani celý jeden deň. Zo situácie, ktorú musia títo ľudia zažívať, bol zhrozený a v jeho očiach sa v záverečnom sumarizovaní pred kamerou objavili dokonca slzy.

Ex-ministrovi práce sa vraj vodilo výrazne lepšie. STV ho vzala do ulíc českého Brna, aby ho spoznalo čo najmenej ľudí. Kaník si počínal veľmi dobre a dokonca si počas lehoty 48 hodín, v ktorých ho sledovala skrytá televízna kamera, našiel dokonca tri ponuky na prácu.

Okrem spomínaných mužov sa počíta s natočením ďalších častí, v ktorých by sa mali objaviť ďalšie známe tváre z televízie, či politiky. Medzi nimi sa však objavia aj ďalší ľudia. Jednými z prvých, ktorí si vyskúšali úlohu bezdomovcov na vlastnej koži, bol aj reportér Vladimír Kampf, ktorý pracuje pre jeden zo slovenských týždenníkov, či poisťovacia agentka Jolana Púnová.

Samozrejme, presvedčiť ľudí na túto myšlienku nie je ľahké, ale tvorivý tím sa nevzdáva. Najbližšie by sa súčasťou relácie, ktorej hlavným cieľom je otvoriť diskusiu o problémoch bezdomovcov a nedostatočných zákonoch, ktoré by ich mali chrániť a nerobia tak, stane podnikateľ a herec Michal Gučík.

//Prvú časť Stroskotanca na 48 hodín odvysiela STV už vo štvrtok večer.
//

debata chyba