Filmový festival Berlinale žiari hviezdami

V Berlíne sa vo štvrtok začal 56. ročník medzinárodného filmového festivalu. Po červenom koberci k Berlinale Palastu prichádzali včera večer desiatky filmových hviezd aj hviezdičiek. Tlačiaci sa zvedavci ich vítali potleskom. Vyčkávať na slávne tváre budú do 19. februára.

10.02.2006 08:02
Sigourney Weaver, Alan Rickman Foto:
Sigourney Weaver(vľavo) a Alan Rickman prišli do Berlína predstaviť nový film.
debata

Včera sa totiž začal desaťdňový program 56. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Berlíne. Po prvý raz vysielali slávnostné otvorenie, v rámci ktorého predstavil riaditeľ festivalu Dieter Kosslick aj porotu na čele s herečkou Charlotte Ramplingovou, v priamom prenose televízie ZDF/3 sat.

Otváracím filmom bola dráma Snow Cake, ktorú nakrútil v britsko-kanadskej koprodukcii režisér Marc Evans. Sprevádzala ho príťažlivá Sigourney Weaverová a Alan Rickman, ktorí stvárnili hlavné postavy. Spolu s ďalšími 18 filmami bude súťažiť o Zlatého a Strieborných medveďov. Tento rok je v súťažnej sekcii rekordne zastúpená domáca produkcia štyrmi snímkami. Mimo súťaže premietnu aj oscarové ,,ťaháky" Capote a Syriana v hlavnej úlohe s Georgeom Clooneym, ktorý opäť navštívi Berlinale.

„Politika a futbal, to sú dve témy tohtoročného Berlinale. A budeme politickí ako vždy,“ zdôraznil Dieter Kosslick. Včera privítal pre festivalovým kinom aj kultového filmára Wima Wendersa, režisérku Margarethe von Trotta, v Hollywoode úspešnú nemeckú herečku Franku Potente, jeho kolegu Moritza Bleibtreua, speváčku Ninu Hagen a desiatky ďalších hostí v gala.

Rady trpezlivých filmových fanúšikov všetkých generácií stoja pred festivalovými pokladnicami. Majú si z čoho vyberať – program predstavuje 396 filmov z 56 krajín. Ďalších 650 snímok premietnu v rámci Európskeho filmového trhu. Len tam bude možné vidieť aj slovenské filmy. Nedostali sa totiž do žiadnej z deviatich sekcií Berlinale. Organizátori očakávajú 18-tisíc hostí z celého sveta. Novinárov bude takmer 4-tisíc.

debata chyba