Pandy a Simpsonovci ovládli Fest Anču

"Poburujúci, odvážny, zábavný a apokalyptický film s obrovskou energiou,“ týmito slovami ohodnotila porota film Matúša Vizára s názvom Pandy. Po ocenení na festivale v Cannes získali Pandy slovenského tvorcu hlavnú cenu na podujatí Fest Anča. Medzinárodný festival animovaného filmu, ktorý prebiehal od štvrtka do nedele v Žiline, však nebol len o súťaži.

30.06.2013 19:00
Mike Reiss simpsonovci Foto:
Návštevníkov festivalu zabával aj Mike Reiss, scenárista a producent seriálu Simpsonovci.
debata

Rekordy aj diskusie

Aj keď sú animované filmy pre dospelých slovenským publikom zaradené medzi okrajové žánre, ich svet nemusí byť uzavretý len pre úzky okruh fanúšikov. Fest Anča to dokazuje už šesť rokov. Podujatie tento rok ponúklo niekoľko noviniek a hrdiť sa môže aj rekordnou návštevnosťou. "Mali sme preplnené všetky sály, ľudia sa pomaly nezmestili dovnútra,“ povedala za organizátorov festivalu Mária Hejtmánková. "Táto situácia nenastala len na projekciách, ale aj na koncertoch či diskusiách. Evidujeme obrovský nárast návštevníkov.“ Žilina festivalom doslova žila, okrem kultúrneho centra Stanica-Záriečie bol program aj v Mestskom divadle, na Mariánskom námestí alebo v kinách Star Century Cinemas.

Okrem premietaní pásiem krátkych filmov, videoklipov či celovečerných filmov pridali organizátori aj novinku. Tou bolo fórum s názvom We Need to Talk About Animation. "V diskusii sa stretli profesionáli, ktorí rozprávali o vzdelávaní v animovanej tvorbe. Toto fórum je výborná príležitosť, ako sa dozvedieť nové informácie od tých skutočne zainteresovaných a ide o takú pridanú – edukatívnu hodnotu festivalu. O to viac nás potešilo, že sála bola plná.“ Piatkový aj sobotný večer zakončili koncerty – v Žiline vystúpili provokatívne Češky z kapely Čokovoko aj raper Vec.

Reiss zabával pod mostom aj v divadle

Hlavnou hviezdou najmä pre širšie publikum sa tento rok stal nepochybne Mike Reiss. Človek, ktorý sa 23 rokov pohyboval v zákulisí známeho seriálu Simpsonovci ako scenárista a producent, svoj humor po prvýkrát predviedol už v sobotu predpoludním na akcii s názvom Kreatívne ráno. Kto ho počul vtipkovať sediac na stoličke pod žilinským mostom, nenechal si večer ujsť ani jeho hlavnú šou.

Mike Reiss vypredal Mestské divadlo a skutočne bolo čo počúvať. I keď sa množstvo historiek opakovalo už z rána a väčšina z nich pôsobila dojmom skôr niekoľkoročného cviku ako vrodenej spontánnosti, smiech v sále neprestával. Ak má mať žánrový festival oslnivého headlinera, Fest Anči sa to podarilo na výbornú.

Nedeľa patrila najmä vyhlasovaniu výsledkov. V kategóriách – Anča Award, Anča Student Award a Anča Music Video Award bolo prihlásených 964 filmov z celého sveta, z nich 27 zo Slovenska. Slovenskú národnosť má aj víťaz Anča Award. Matúš Vizár, ktorý s filmom Pandy získal tretie miesto v sekcii študentských filmov na prestížnom festivale v Cannes, zabodoval aj v porote zloženej z belgickej filmárky Emmy de Swaef, českej režisérky Michaely Pavlátovej a nemeckého kultúrneho teoretika Ulricha Wegenasta.

Najlepším videoklipom sa stal Zbohom, Macadam od Francúza Dimitrija Stankowicza. Porota ho ocenila za to, ako pôsobivo sa v ňom dopĺňa hudba, obraz, choreografia a animácia. „Dá sa pozerať stále dookola!“ Medzi študentmi zvíťazil Švajčiar Michael Frei so snímkou Zapoj a hraj. „Film sa pohybuje na hranici medzi spojením a kopuláciou, je to veľmi hravá animácia, ktorá nám predstavuje svet zástrčiek a zásuviek minimalistickým spôsobom.“ Med­zinárodného víťaza získal aj zábavný súboj spontánnych dabingových (ne)hercov Karaoke Battle. Stal sa ním Číňan Lei Lei. Neboli to však len tvorcovia či porotcovia, kto sa na Anču vybral zo zahraničia. Diváci na podujatie prišli vo väčšom počte tiež z Poľska či Česka a rôzne jazyky bolo na festivale počuť počas všetkých troch dní.

Ceny Festu Anča

Anča Award
Matúš Vizár: Pandy (Slovensko)

Anča Student Award
Michael Frei: Zapoj a hraj (Švajčiarsko)

Špeciálna cena porotkyne Emmy de Swaef
Carlo Vogele: Nenápadná slza (Francúzsko)

Špeciálna cena porotcu Ulricha Wegenasta
Ana Nedeljkovič, Nikola Majdak jr.: Zajacovo (Srbsko)

Špeciálna cena porotkyne Michaely Pavlátovej
Haiyang Wang: Double Fikret (Čína)

Anča Music Video Award
Dimitri Stankowicz: Zbohom, Macadam (Francúzsko)

Zvláštne uznanie 1
Jordan Bruner: Turniket (USA)

Zvláštne uznanie 2
Gina Thorstensen, Nacho Rodríguez: Daj mi šancu (Nemecko)

Animation Karaoke Battle
režisér Lei Lei (Čína).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba