Benátky a Toronto: Festivaly nabité hviezdami

Benátky a Toronto. Dejiská najvýznamnejších medzinárodných filmových podujatí najbližších týždňov, ktoré postupne odhaľujú svoj tohtoročný program. Mnohí kritici a filmoví publicisti výsledky ich súťaží považujú za dôležitú predzvesť toho, ako by mohol vyzerať finálový súboj o Oscary. Divákov hádam poteší aj vedomie, že sa atraktívne tituly z festivalovej dramaturgie skôr či neskôr dostanú aj do bežnej kinodistribúcie. Bude sa totiž na čo tešiť.

27.07.2013 09:00
scarlett johansson under the skin Foto:
Scarlett Johansson v sci-fi Under the Skin. Premiéru bude mať na benátskom festivale na prelome augusta a septembra.
debata

O leva zabojuje aj Gilliam

Medzinárodný filmový festival v Benátkach tento rok pripravuje jubilejný, 70. ročník, a tak je na mieste očakávať mimoriadne atraktívny program. Organizátori súpis premiérových filmov v hlavnej súťaži, ale aj mimo nej, ohlásili na včerajšej tlačovej konferencii v Ríme.

Horúcim kandidátom v tohtoročnom boji o Zlatého leva by mohol byť napríklad najnovší film Terryho Gilliama The Zero Theorem. Hoci sa v ňom stretla hviezdna zostava Christoph Waltz, Tilda Swinton a Matt Damon, ide vraj o režisérov najnízkorozpoč­tovejší film od čias kultového Života Briana. Ústredným hrdinom typicky „gilliamovskej“ fantasy snímky bude hacker pátrajúci po zmysle ľudskej existencie. Gillianov britský krajan Stephen Frears (Kráľovná) vysiela do boja o benátsku trofej film Philomena, v ktorom stvárnila Judi Dench matku pátrajúcu po odcudzenom synovi.

Z mladších hviezd by festival mohol na červenom koberci privítať Scarlett Johansson, hlavnú hviezdu sci-fi Under the Skin, Miu Wasikowsku, ktorá si zahrala v dobrodružnej britsko-austrálskej dráme Tracks, či Jesseho Eisenberga a Dakotu Fanning, ekoteroristov zo snímky Night Moves. Alebo aj „multifunkčného“ Jamesa Franca – ten sa ako režisér a herec zároveň predstaví v dráme Child of God.

Benátsky festival 28. augusta otvorí už skôr ohlásený nesúťažný sci-fi triler Alfonsa Cuaróna Gravity a k ďalším očakávaným titulom mimo súťaže sa radí napríklad aj Moebius, nový počin Kim Ki-duka, autora minuloročného benátskeho víťazného filmu Pieta.

Brad Pitt stvárnil jednu z úloh v historickej... Foto: IFFT
Brad Pitt 12 years a slave Brad Pitt stvárnil jednu z úloh v historickej dráme 12 Years a Slave, ktorú uvedú v septembri v Toronte.

Prestížnejšie Toronto?

V prvej polovici septembra sa pozornosť filmového sveta prenesie z Európy do Severnej Ameriky, presnejšie do Kanady, kde sa už pripravuje aktuálny ročník Medzinárodného filmového festivalu v Toronte. Podujatie si počas bezmála štyroch dekád svojej existencie získalo reputáciu jedného z najprestížnejších filmových fór vôbec, mnohí ho dokonca zaraďujú v rebríčku atraktivity hneď za Cannes – a teda pred Benátky. Čiastočne za to môže vďačiť aj septembrovému termínu, ktorý je strategicky ideálnym pre „útok“ na pozornosť oscarovej akadémie.

Ani tento rok teda v Toronte nebude núdza o ambiciózne premiéry. Patriť k nim bude napríklad aj životopisný profil Jimiho Hendrixa All Is By My Side, v ktorom gitarového mága stvárnil André Benjamin, známy ako člen hudobnej formácie Outkast. Film by sa mal sústrediť na to, čo predchádzalo Hendrixovej raketovej sláve a následnému tragickému koncu. Novým filmom sa v Toronte pochváli aj režisér Steve McQueen (Hlad, Hanba). Opäť v ňom obsadil svojho dvorného herca Michaela Fassbendera, tentoraz aj v spoločnosti Brada Pitta, Benedicta Cumberbatcha či Paula Giamattiho. Historický film 12 Years a Slave bude príbehom slobodného afroamerického huslistu, ktorý sa zo dňa na deň stane otrokom.

Love story z pohľadu muža aj ženy sľubuje dvojdielny film The Disappearance of Eleanor Rigby s Jessicou Chastain a Jamesom McAvoyom, dve stratené duše v podaní Keiry Knightley a Mikea Ruffala spojí náhoda v snímke Can a Song Save Your Life? Romantikou zaváňa aj titul Enough Said, v ktorom stvárnil jednu zo svojich posledných úloh James Gandolfini.

Svoju severoamerickú premiéru bude mať v Toronte napríklad aj filmová verzia televíznej minisérie Agnieszky Holland Horiaci ker, v ktorej si zahrala aj Táňa Pauhofová, ale tiež víťazný film z Cannes Život Adele, ktorý v Kanade uvedú pod názvom Blue Is the Warmest Colour. Torontský festival prebehne od 5. do 15. septembra, tak ako po minulé roky aj tentoraz jeho hlavnú cenu udelia samotní návštevníci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #Toronto #filmový festival