Štyri živly budú o láske aj pre deti

"Prečo láska? Máme pätnásť rokov, tak sme si povedali, že si už hádam môžeme dovoliť trochu vzletnejšiu tému," odôvodňuje leitmotív tohtoročného jubilejného banskoštiavnického Letného filmového seminára 4 Živly jeho spoluorganizátorka Daniela Chlapíková. Podujatie, ktoré už v stredu 7. augusta odštartuje v historickom centre najznámejšieho slovenského banského mesta maratón filmových premietaní, workshopov, diskusií aj koncertov, síce permanentky v podobe akreditácií vypredalo už dva a pol týždňa od začatia ich predaja. Skúsiť sa dostať na niektoré z jeho sprievodných podujatí či projekcií sa však iste vyplatí.

05.08.2013 19:15
4zivly annie hall Foto:
V programe tohtoročných 4 Živlov bude aj premietanie Annie Hall Woodyho Allena.
debata

Niečo pre každého

V programe tohtoročných 4 Živlov si vyberie naozaj každý. Po úspešných minuloročných detských workshopoch sa dokonca organizátori rozhodli ísť ešte ďalej aj týmto celorodinným smerom. „Línia Detské 4 Živly vyšla z potreby opäť prilákať našich stabilných návštevníkov, ktorí spolu s festivalom starnú a postupne si zakladajú vlastné rodiny,“ vraví Chlapíková o tohtoročnej novinke, ktorá tvorí samostatnú festivalovú sekciu. Patriť k nej budú premietania celovečerných aj krátkych filmov – napríklad Baróna Prášila, epizód kultových seriálov Poďte pane, budeme sa hrať! či No počkaj! Ale aj exkurzia do premietacej kabíny, pouličný workshop Pristrihni si, v ktorom sa deti môžu podieľať na vzniku spoločného filmu, a niekoľko ďalších hudobných, animačných či náučných aktivít.

Láska je však predsa len skôr témou pre „dospelákov“ a im bude určená aj väčšina z podujatí 4 Živlov. Niektoré dokonca výlučne dospelým – napríklad večerné premietanie krátkych erotických filmov z prvej polovice minulého storočia so sprievodom hudobnej kapely La3ino Cubano na nádvorí štiavnického Starého zámku.

Láska vo všetkých podobách

Láska nemôže obísť ani hlavné sekcie festivalových celovečerných premietaní, tá hlavná sa dokonca „Láska“ aj volá. Slávnu oscarovú Lásku Michaela Hanekeho v nej však napriek očakávaniam budete hľadať márne. „Keďže vieme, že sú naši diváci väčšinou vo filme veľmi rozhľadení a majú veľa napozerané, nemalo by veľký význam film, ktorý zrejme všetci už videli, u nás uvádzať,“ vysvetľuje Martin Ciel, filmový teoretik, ktorý s festivalom spolupracuje napríklad aj formou lektorských úvodov k jednotlivým filmom. V hlavnej sekcii medzi titulmi bude napríklad aj Annie Hall Woodyho Allena, Chungking Express Wong Kar-Waia, Sunset Boulevard Billyho Wildera či Johanna Kornéla Mundrczóa, ktorý film príde aj sám uviesť a poskytne účastníkom seminára tiež vlastnú Masterclass, rovnako ako český režisér Petr Marek, ktorý predstaví svoj film Láska zhora. Z Česka príde festival podporiť aj známy dokumentarista a dramaturg Jan Gogol ml., ktorý vybral aj niekoľko filmov do svojej vlastnej sekcie.

Zo slovenských filmov sa návštevníci seminára môžu tešiť napríklad na Slepé lásky Juraja Lehotského alebo špeciálnu predpremiéru krátkometrážneho filmu Sneh mladej slovenskej animátorky Ivany Šebestovej. Ten, kto má rád animáciu, by rozhodne nemal vynechať ani tradičnú sekciu Výber Homo Felix, ktorú príde uviesť Ivana Laučíková, spoluautorka oceňovaného Posledného autobusu. Láskou sa na 4 Živloch nemyslí len tá partnerská. Dôležitým motívom je aj láska k filmu, ktorá napokon nepochybne spája všetkých jej organizátorov aj účastníkov. Pätnásty ročník podujatia v Banskej Štiavnici potrvá od 7. do 11. augusta a viac o jeho programe nájdete na stránke 4zivly.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štyri živly #banská štiavnica #Daniela Chlapíková