V Benátkach si pripomenú Scolu, Felliniho aj Wajdu

Obaja patria k najznámejším predstaviteľom talianskej kinematografie. Zatiaľ čo Federico Fellini uzatvoril svoje dielo v roku 1990, tri roky pred svojou smrťou, vyše osemdesiatročný Ettore Scola stále nakrúca. Za kameru sa vrátil po desiatich rokoch a natočil snímku, ktorá je poctou Fellinimu. Film Che strano chiamarsi Federico - Scola racconta Fellini bude mať premiéru na festivale v Benátkach a Ettore Scola si tu preberie čestnú cenu Jaeger-leCoultre Glory To The Filmmaker.

27.08.2013 14:00
Ettore Scola Foto:
Pred štyrmi rokmi navštívil Ettore Scola (vpravo) aj Slovensko. Na Art Film Feste si vtedy prevzal čestnú cenu Zlatá kamera.
debata

Jeden z najdôležitejších

„Od svojich začiatkov, keď písal satirické texty do časopisu Marc’Aurelio, až po jeho poslednú, prekrásnu poctu jeho priateľovi Federicovi Fellinimu, ktorú uvedieme tento rok na filmovom festivale v Benátkach, si Scola získal uznanie ako jeden z najdôležitejších autorov v talianskej kinematografii. Najskôr ako scenárista a potom aj ako režisér významne prispel k jej sile a k tomu, akému uznaniu sa teší po celom svete. Táto cena je spôsobom, ako vyrovnať náš dlh za mnoho darov, ktoré nám dal počas svojej dlhej a príkladnej umeleckej kariéry,“ povedal o Scolovi riaditeľ benátskeho festivalu Alberto Barbera.

Ettore Scola začínal svoju kariéru ako karikaturista a novinár, neskôr, v 50. rokoch, prešiel k písaniu scenárov. Podieľal sa napríklad na snímkach Dina Risiho Sviatočná vychádzka (1962) či Strašidlá (1963). Ako režisér debutoval v roku 1964 a medzi jeho najznámejšie diela patria snímky ako Tančiareň (1983) či Zvláštny deň (1977) v hlavnej úlohe s Marcellom Mastroiannim a Sophiou Lorenovou, obe nominované na Oscara; dráma Terasa (1980) ocenená na festivale v Cannes, aj poviedková komédia Nové strašidlá (1977), ktorú nakrútil spolu s Mariom Monicellim a Dinom Risim a takisto získala oscarovú nomináciu.

Svoj zatiaľ posledný film komédiu Gente di Roma nakrútil Scola pred desiatimi rokmi, teraz sa však k réžii vrátil. Jeho najnovšia snímka je portrétom aj spomienkou na Federica Felliniho. „Od jeho karikaturistických začiatkov v roku 1939 až po jeho piateho Oscara z roku 1993, roku jeho sedemdesiatych tretích a posledných narodenín, spomína Ettore na svojho priateľa Federica ako na veľkého Pinocchia, ktorý sa našťastie nikdy nestal dobre vychovaným dieťaťom,“ píše o snímke, ktorá vznikla pri príležitosti 20. výročia Felliniho smrti, benátsky festival.

Wajda predstaví Walesu

Festival v Benátkach si pripomenie aj ďalšieho veľkého filmára, poľského režiséra Andrzeja Wajdu, ktorý si tu tiež preberie čestnú cenu Persol Award. „Wajda nie je iba najemblematickejším režisérom v povojnovom Poľsku. Je to režisér, ktorý vo svojej práci (viac ako 50 filmov počas vyše 60-ročnej kariéry) dokázal klásť tie najrozhodujúcejšie a najdôležitejšie otázky o histórii svojej krajiny a Európy ako celku. Vyzýval nás, aby sme uvažovali o kritickom vzťahu medzi osobnými skúsenosťami a skúsenosťami celého národa,“ povedal o Wajdovi riaditeľ festivalu. V Benátkach bude mať svetovú premiéru aj Wajdov najnovší film Walesa. Človek nádeje. Poľský herec Robert Wieckiewicz, známy aj zo slovenského filmu Pokoj v duši, v ňom stvárnil Lecha Walesu, vodcu a zakladateľa poľského hnutia Solidarita a držiteľa Nobelovej ceny za mier.

Silné mená sa stretnú aj v súťaži jubilejného, 70. ročníka festivalu, ktorý sa začína už v stredu 28. augusta. O Zlatého leva sa tu so svojimi novinkami budú uchádzať napríklad Stephen Frears, mladý kanadský filmár Xavier Dolan, americký herec a režisér James Franco, britský veterán Terry Gilliam či japonský majster animácie Hayao Miyazaki. Kto si tento rok odnesie hlavnú festivalovú cenu, oznámi porota pod vedením Bernarda Bertolucciho 7. septembra. <pe>

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #filmový festival #Federico Fellini