Benátky opäť patria filmu

Zatiaľ čo na Slovensku počasie v posledných dňoch pripomínalo skôr sychravú jeseň, v severotalianskych Benátkach je stále príjemne a slnečno. Inak by nemalo byť ani v stredu 28. augusta, čo je iste dobrá správa pre početný zástup filmových hviezd, ktoré sa už pripravujú na večernú chôdzu po červenom koberci. Večer totiž slávnostným galaprogramom aj svetovou premiérou sci-fi drámy Gravity otvára svoje brány 70. ročník najstaršieho filmového festivalu sveta.

28.08.2013 09:00
Italy Venice Film Festival Foto:
K prvým hviezdam, ktoré dorazili do Benátok, patrí aj herec a režisér George Clooney. Je hviezdou snímky Gravity, ktorá otvorí 70. ročník festivalu.
debata

Z minulosti do budúcnosti

Benátky budú žiť filmom až do soboty 7. septembra. Hoci sa samotný festival začína dnes, už včera večer v meste gondol navodilo festivalovú atmosféru špeciálne uvedenie zdigitalizovanej verzie majsterštiku talianskeho filmára Francesca Rosiho Mesto v hrsti. Čiernobiela dráma o korupcii po konci druhej svetovej vojny získala na benátskom festivale Zlatého leva v roku 1963, teda presne pred päťdesiatimi rokmi. A v nostalgickom duchu sa ponesie tak trochu celý tohtoročný festival. Napokon je vôbec prvým filmovým podujatím na svete, ktoré prekročí magický prah sedemdesiatky.

Organizátori využili túto príležitosť na pripomenutie stoviek fotografií, dokumentov či spravodajských záznamov dokumentujúcich bohatú, v časoch vojny aj značne pohnutú, minulosť festivalu. No pripravili tiež zaujímavý projekt, ktorý je skôr o očakávaniach od festivalovej budúcnosti. Pod hlavičkou Venezia 70 – Future Reloaded oslovili sedemdesiatich filmárov z celého sveta, aby vytvorili filmové dielko v rozpätí 60 až 90 sekúnd, ich kreativite sa pritom nekládli žiadne medze. Všetci z oslovených filmárov sa na benátskom festivale už aspoň raz zúčastnili a nechýbajú medzi nimi ani takí velikáni ako Bernardo Bertolucci či Kim Ki-Duk.

Dvojhodinovú koláž ich výtvorov predstavia divákom už v stredu a to hneď po tom, ako v rámci ceremoniálu odpremiérujú snímku Gravity mexického filmára Alfonsa Cuaróna. Jej hlavných hrdinov, ktorí sa ocitnú odkázaní jeden na druhého v temnom vesmíre, stvárnili americkí herci George Clooney a Sandra Bullock. Obaja na projekcii iste nebudú chýbať, Clooney včera patril k prvým hviezdam, ktoré do Benátok dorazili.

Armstrong aj Rumsfeld pred objektívom

Počas jedenástich festivalových dní čakajú jeho návštevníkov desiatky projekcií, viacero exkluzívnych premiér a v neposlednom rade aj boj o festivalové ceny, ktorým kraľuje povestný Zlatý lev. Medzi snímky, na ktoré sa zrejme sústredí najviac pozornosti, patrí napríklad aj dlhoočakávaný dokument oceňovaného Alexa Gibneyho The Armstrong Lie, v ktorom nahliadne do zákulisia najväčšieho športového škandálu posledných rokov. Z podobného súdka diváckych zážitkov bude zrejme aj premiéra filmu The Unknown Known, v ktorom slávny dokumentarista Errol Morris predstaví portrét amerického politika Donalda Rumsfelda, ktorého meno sa spája najmä s kontroverznou vojnou v Iraku.

Z ďalších hviezdnych premiér, ktoré sa v najbližších dňoch v Benátkach odohrajú, spomeňme aspoň tituly The Zero Theorem Terryho Gilliama s Christophom Waltzom v hlavnej úlohe, Under the Skin so Scarlett Johanssonovou, Night Moves s Jessem Eisenbergom či Joe s Nicolasom Cageom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #filmový festival #červený koberec #George Clooney