Festival v Toronte uvedie Zázrak aj Horiaci ker

Premiérou snímky The Fifth Estate o spoluzakladateľovi organizácie WikiLeaks Julianovi Assangeovi sa včera večer začal 38.ročník medzinárodného filmového festivalu v kanadskom Toronte, ktorý býva často odrazovým mostíkom pre neskoršieho víťaza Oscarov.

06.09.2013 14:45
Zázrak, Michaela Bendulová Foto:
V Toronte uvedú aj slovenský film Zázrak režiséra Juraja Lehotského.
debata

The Fifth Estate o vzniku WikiLeaks nakrútil Bill Condon (Bohovia a monštrá, Dreamgirls). Inšpiroval sa knihou Daniela Domscheit-Berga, ktorý býval hovorcom WikiLeaks a Assangeovým blízkym spolupracovníkom. Hlavnú úlohu hrá Angličan Benedict Cumberbatch, známy aj z televízneho seriálu Sherlock.

Festival v Toronte uvedie aj snímku poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej o Janovi Palachovi Horiaci ker s Táňou Pauhofovou v jednej z hlavných úloh, rovnako ako Líbánky Jana Hřebejka a koprodukčný film Zázrak režiséra Juraja Lehotského, ktorý práve vstúpil do slovenských kín. Zázrak, ktorého hrdinkou je pätnásťročné dievča z polepšovne, premietnu v sekcii Discovery. Venovaná je mladým režisérom, ktorých tvorbu sa podľa festivalu oplatí sledovať.

Festival, ktorý sa končí 15. septembra, uvedie celkom 366 filmov. Nie je síce súťažnou prehliadkou, ale je najdôležitejším festivalom v Severnej Amerike a v posledných rokoch je aj dôležitým barometrom oscarových nádejí uvádzaných filmov. Cena divákov z Toronta pomohla neskorším držiteľom Oscara ako Milionár z chatrče a Kráľova reč. Každý víťaz Oscara za najlepší film od roku 2007 – od filmu Táto krajina nie je pre starých až po vlaňajšieho víťaza Argo – sa premietal aj na tomto festivale.

V Toronte budú kritici sledovať nielen ohlasy na premiéry, ale aj na filmy uvádzané teraz na festivale v Benátkach. Veľkú pozornosť napríklad vyvoláva vesmírny triler Gravitácia, ktorý s Georgom Clooneym a Sandrou Bullockovou nakrútil mexický režisér Alfonso Cuarón, rovnako ako snímka Philomena. Judi Denchová v nej hrá ženu pátrajúcu po dieťati, ktoré musela dať na adopciu. Premiéru v Toronte bude mať napríklad film August: Osage County nakrútený podľa hry Tracyho Lettsa August: stratení v Oklahome, ktorú uvádza aj Slovenské národné divadlo. Vo filmovej verzii účinkujú Meryl Streepová a Julia Robertsová. V premiére festival uvedie aj snímku Dallas Buyers Club. Matthew McConaughey v nej hrá muža chorého na AIDS, ktorý z Mexika pašuje lieky proti tejto chorobe. Známy herec John Turturro v Toronte uvedie ako režisér svoj už piaty film Fading Gigolo. V hlavnej úlohe pasáka sa v ňom k hraniu opäť vrátil Woody Allen.

Festival uzavrie 15. septembra film Life of Crime s Jennifer Anistonovou a Johnom Hawkesom, nakrútený podľa detektívky Elmorea Leonarda, ktorý zomrel v auguste.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #The Fifth Estate #Bill Condon