Úspech má meno Smith

Fresh Prince, Muž v čiernom či Muhammad Ali - nech sa tvár Willa Smitha práve ukrýva pod akýmkoľvek menom, vždy je predovšetkým tvárou úspechu. Herec, spevák a zabávač má na konte ceny Grammy aj nominácie na Oscara. V týchto dňoch oslavuje 45. narodeniny.

21.09.2013 08:00
Will smith - karikatura Foto: ,
Will Smith oslavuje 45. narodeniny.
debata

Kto by Willa Smitha nepoznal z trháka Deň nezávislosti (1995) či zo série Muži v čiernom (1997, 2002, 2012)? Mnohí už možno zabudli, že v 80. rokoch začínal ako bezstarostný raper pod menom The Fresh Prince. Fanúšikov si získal aj tým, že na rozdiel od mnohých kolegov z brandže nespieval o násilí, drogách či väzení, ale skôr o slnku, dobrých časoch a krásnych dievčatách. O tom, že bol predurčený na úspech, svedčí aj fakt, že už s hitom Parents Just Don't Understand (1988), jednou z prvých skladieb, ktoré nahral spolu s DJ Jazzym Jeffom, získal cenu Grammy.

Will Smith ad Tommy Lee Jones v snímke Muži v... Foto: SITA/AP
Film Summer Preview Will Smith ad Tommy Lee Jones v snímke Muži v čiernom 3.

Imidž Fresh Princa mu vyniesol popularitu, ktorú čoskoro zúročil aj ako zabávač v televíznom sitkome Fresh Prince z Bel Air. Po rokoch úspechov pod prezývkou v 90. rokoch konečne dal vyniknúť aj svojmu pravému menu – ako Will Smith sa z televízie presunul na strieborné plátno, a to rovno do celosvetových blockbusterov.

Najskôr sa objavil v dráme Šesť stupňov odlúčenia (1993), potom v kultovej komédii Bad Boys – Ničomníci (1995). Následne Smith nasadol na práve sa dvíhajúcu vlnu odľahčených sci-fi trhákov nabitých prvotriednymi trikmi aj bláznivým humorom. S pribúdajúcim vekom aj meniacimi sa trendmi Smith dodal svojej filmografii viac serióznosti – možno to prišlo až po neveľmi šťastnej voľbe, keď odmietol hlavnú rolu v neskoršom kultovom filme Matrix (1999), aby mohol nakrúcať komický western Wild Wild West (1999).

V roku 2001 stvárnil Will Smith legendu boxu Muhammada Aliho a vyslúžil si prvú nomináciu na Oscara, o tri roky neskôr stvárnil detektíva na stope vraždiaceho stroja v sci-fi dráme Ja, robot. Milovníkov žánru sci-fi potešil aj v apokalyptickom trileri Som legenda (2007), kde stál na pokraji záhuby ako posledná nádej ľudstva. Najnovšie sa predstavil po boku svojho syna Jadena v ďalšej žánrovke Po zániku Zeme (2013).

Rodina je napokon pre Willa Smitha skutočná priorita a čiastočne si na imidži usporiadanej hlavy rodiny postavil aj svoj verejný imidž. Z prvého nevydareného manželstva má syna Treya, s ktorým sa objavil aj vo videoklipe k skladbe Just the Two of Us (1997). Od roku 1997 žije vo zväzku s herečkou Jadou Pinkett, majú spolu syna Jadena a dcéru Willow, ktorá si Smithovu dcérku zahrala aj v snímke Som legenda.

Will Smith s rodinou. Foto: SITA/AP
Will Smith s rodinou Will Smith s rodinou.

Will Smith sa narodil 25. septembra 1968 vo Filadelfii a kedysi bolo jeho najväčším snom stať sa prvým americkým čiernym prezidentom. To sa mu už nesplní, ale dnes je aspoň veľkým podporovateľom Baracka Obamu.

3 x Will Smith

– má na konte štyri ceny Grammy a jednu nomináciu na Oscara
- je v Guinnessovej knihe rekordov – stihol až tri filmové premiéry za jediný deň
- na verejnosti ho najčastejšie vidno v spoločnosti manželky a detí

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #spevák #Will Smith #Muži v čiernom