V bratislavskom kine Lumière sa začínajú Dni ruského filmu

V pondelok 23. septembra sa začne v priestoroch Kina Lumière prehliadka Dni ruského filmu. Tá divákom ponúkne sedem celovečerných hraných filmov, ktoré sú obrazom súčasného ruského myslenia a spoločnosti. Prehliadka potrvá do 29. septembra, pričom sa bude premietať každý deň o 20:00 v kinosále K1.

23.09.2013 07:00
Kokoko film Foto:
Dni ruského filmu prinesú aj projekciu snímky Kokoko.
debata

Medzi siedmimi ruskými filmami nájdu diváci zväčša komédie, melodrámy, ale aj drámy. Prehliadku otvorí snímka Šťastný nový rok, mamičky!, ktorá obsahuje päť filmových poviedok s príbehmi matky a dieťaťa ako dvoch najbližších ľudí bez ohľadu na vek. Ďalším filmom budú Príbehy v réžii Michaila Segala. Dej snímky sa sústredí na mladého spisovateľa, ktorý doručí do moskovského vydavateľstva zbierku svojich poviedok, a tá začne časom ovplyvňovať život každého, kto si z nej prečíta čo i len jednu stranu.

Prehliadka bude pokračovať melodrámou režisérky Avdotie Smirnovovej Kokoko o dvoch rozdielnych ženách, ktoré si padnú do oka, a to aj napriek tomu, že predstavujú dva protipóly ruskej spoločnosti. Premietať sa pritom bude aj ďalší Smirnovovej film, komediálne ladená snímka 2 dni. Tá zobrazuje vysokopostaveného úradníka z Moskvy, ktorý má odcudziť pozemky provinčnému múzeu a postaviť na nich novú rezidenciu. Jeho zámer sa však zmení po zoznámení s mladou literárnou vedkyňou, ktorá zmení jeho pohľad na život.

Súčasťou prehliadky budú aj dve drámy. Prvou z nich je snímka Dirigent režiséra Pavla Lungina. Jej príbeh zobrazuje hrdinu, ktorý je pod vplyvom tragických okolností nútený uvedomiť si mieru vlastného sebectva a krutosti a prehodnotiť celý život. Druhou drámou bude vojnový príbeh Biely tiger, zatiaľ posledný film ruského režiséra Karena Šachnazarova. Ten je u nás známy predovšetkým vďaka filmu Mesto Zero z roku 1988, v ktorom až absurdným spôsobom reflektoval vtedajšiu socialistickú spoločnosť. Jeho nová snímka je z obdobia konca 2. svetovej vojny, keď sovietskych vojakov na bojisku strašil nemecký tank Biely Tiger. Velenie sa ho preto rozhodlo zneškodniť zostrojením špeciálneho tanku s posádkou, ktorá sa mu vyrovná.

Dva filmy z prehliadky organizátori premietnu za účasti hereckých predstaviteliek. Otvárací poviedkový film Šťastný nový rok, mamičky!, ktorý je iba na pozvánky a nie je určený pre verejnosť, uvedú herečky Irina Rozanovová a Júlia Nazarenková spolu Grigorijom Gevorkyanom z filmovej spoločnosti Noy a Sergejom Lazarukom z Filmovej únie Ruskej federácie, film Príbehy divákom predstaví herečka Daria Nosikovová. Všetky snímky prehliadky budú uvedené v originálnom znení so slovenskými elektronickými titulkami. Vstup na podujatie je voľný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Rusko #filmová prehliadka