Pod čiarou: Bola raz jedna Trieda...

Leto sa končí a spomienky naň začínajú blednúť. Netýka sa to však spomienky na estónsky film Trieda z roku 2007, ktorý sme videli na Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti.

23.09.2013 09:00
klass - trieda Foto:
Estónsky film Trieda z roku 2007.
debata

Scenárista a režisér Ilmar Raag spracoval fiktívny príbeh o masakri na strednej škole v Tallinne, inšpirovaný smutne známou reálnou udalosťou na strednej škole v Columbine v USA.

Bravúrne nakrútený film sa nevenuje "technickým“ detailom, ale mapuje príčiny a okolnosti, ktoré viedli k streľbe: šikanovanie, nevšímavosť učiteľov, pochybné výchovné metódy v rodinách. Sugestívne dielo bolo uvedené na 70 festivaloch, získalo viac než 20 ocenení. Vzhľadom na úspech filmu prišla estónska televízia s nápadom nakrútiť sedemdielnu sériu Trieda – Život potom: každý diel sa venuje bezprostredne nasledujúcim osudom siedmich hlavných postáv vrátane jedného z páchateľov. Je to – aj pri možných výhradách – pozoruhodné, strhujúce, magické, napínavé, má to "drive“ i výpovednú hodnotu…

V Uherskom Hradišti sa projekcie za prítomnosti režiséra stretli s obrovským záujmom publika. Odznela informácia, že film bol predaný do 91 (!) krajín – a padla otázka, či podobný úspech zaznamenala aj následná séria. "To nie,“ znela odpoveď. "Bola uvedená na niekoľkých televíznych festivaloch a to je všetko. Šancu dostať sa do vysielania v iných európskych krajinách majú len britské, francúzske a nemecké programy.“

Takže je po lete i po Letnej filmovej škole, našinec listuje v televíznom programovom týždenníku a zmocňuje sa ho beznádej. V komerčných televíziách bezkonkurenčne kraľuje "the worst of USA“. Žeby sa pochlapili vo verejnoprávnej? Postreh estónskeho tvorcu "dopĺňajú“ len talianske seriály, z neznámeho dôvodu dramaturgiou RTVS mimoriadne obľúbené, a pod vznešenou hlavičkou Európske kino ruský historický "veľkofilm“, ktorý bude skôr francúzsky sa tváriacim "malofilmom“.

Nič z toho nevyzerá pozoruhodné, strhujúce, magické ani napínavé, nezdá sa, že by to malo "drive“ či výpovednú hodnotu. A našinec dumá: Kde vo hviezdach je vlastne napísané, že treba nakupovať a vysielať len filmy a seriály zo spomínaných krajín? Kto o tom rozhoduje a prečo práve takto? V komerčných televíziách je to vcelku jasné, ale prečo nám napríklad existenciu filmu a série Trieda "zatajila“ RTVS? Mala by nielen postarané, ale zmysluplne postarané o osem nedeľných večerov. A mohli by to bez dychu sledovať tak priaznivci Búrlivého vína, ako aj tí, ktorí cez leto zo zúfalstva pozerali reprízy Zlomku sekundy. Len by im niekto musel veci ako Trieda najprv ponúknuť.

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Televízia #Trieda