Zomrel ilustrátor, animátor a scenárista Koloman Leššo

Koloman Leššo v piatok 27. septembra vo veku 70 rokov podľahol ťažkej chorobe.

01.10.2013 16:46
koloman leššo animator Foto:
Koloman Leššo
debata

Svoju umeleckú kariéru rozbiehal začiatkom 70. rokov. Všestranný výtvarník sa uplatnil ako maliar, keramikár, ilustrátor, animátor, karikaturista či fotograf, neskôr tiež ako zručný scenárista a nadaný spisovateľ, ktorý stál za zrodom obľúbených večerníčkových seriálov Najmenší hrdinovia (1989) či Hlinené rozprávky (1999). Koloman Leššo v piatok 27. septembra vo veku 70 rokov podľahol ťažkej chorobe.

Vyštudoval na bratislavskej fakulte architektúry, už krátko po škole sa však naplno vrhol na dráhu slobodného umelca. Úspechy slávil doma aj v zahraničí – dôkazom sú aj mnohé ocenenia, napríklad trofej Mexico-Mencion z roku 1970 alebo Čestné uznanie za ilustrácie v súťaži Československé najkrajšie knihy za rok 1977. Na XI. ročníku Bienále animácie Bratislava v roku 2012 mu bola udelená aj Čestná medaila Albína Brunovského.

Na slovenskom animovanom filme zanechal nezmazateľnú stopu – bol odvážnym priekopníkom netradičných výtvarných techník, v animácii uplatňoval napríklad aj plastelínu či drevo. Podieľal sa na bezmála stovke filmov a seriálov, neraz v úspešnom tandeme s režisérom Františkom Jurišičom. Medzinárodné festivalové poroty si získal aj filmami Fúkaj, Silák, Jeleniar (1975), Kikirikí (1986), Múdre prasiatko (1989) či Objekty (1990).

Posledná rozlúčka s Kolomanom Leššom bude v smútočnej obradnej sieni v Slávičom údolí vo štvrtok 3. októbra o 10.30 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Koloman Leššo #animácia