Miloš Forman sa vrátil. Do minulosti

Režisér Miloš Forman naposledy nakrúcal v roku 1999. Vtedy vznikol film Muž na Mesiaci, ktorý vyniesol Zlatý glóbus hercovi Jimovi Carreymu a Formanovi sa ušiel Strieborný medveď na festivale v Berlíne. Slávny český rodák sa po rokoch vrátil so snímkou Goyove prízraky, odohrávajúcou sa na prelome 18. a 19. storočia.

20.04.2007 06:05
Miloš Forman Foto:
Filmový režisér Miloš Forman a jeho syn Petr (vľavo) počas skúšky jazzovej opery Dobře placená procházka.
debata

Ešte počas štúdia na pražskej FAMU dostal Miloš Forman nápad nakrútiť film o španielskej inkvizícii. Zdalo sa mu, že vtedajší život mohol byť v niečom podobný životu v komunizme. ,,Samozrejme som vedel, že taký príbeh by nemohol v komunistickom Československu nikdy vzniknúť. Tak som na to zabudol."

Nápad však opäť ožil počas madridskej propagácie filmu Amadeus (1984). Forman totiž navštívil tamojšie Museo del Prado, kde ho očarili Goyove obrazy. Režisér sa s ambíciou vytvoriť príbeh, ktorý by sa týkal Španielska a Goyu, zveril producentovi Saulovi Zaentzovi. Spolupracoval s ním na spomínanom Amadeovi aj na Prelete nad kukučím hniezdom. Neskôr sa do tímu pripojil scenárista Jean-Claude Carriére, ktorý Formanovi vypomohol s filmami Taking Off (1971) a Valmont (1989). Osemnásť rokov po tom, čo producent a režisér rokovali o projekte v Madride, sa Carriére a Forman zavreli do Formanovho domu v Connecticute, kde vznikol prvý náčrt scenára. ,,Nemyslím si, že bol Goya vedome politicky zainteresovaný," hovorí režisér.

,,Jednoducho bol výborný pozorovateľ, ako novinár. Zaznamenával a komentoval to, čo videl." Maľoval kráľovskú rodinu, ale tiež vojakov a bežných ľudí. Tvorcovia však do príbehu chceli dosadiť aj ďalšiu výraznú postavu, ktorá by bola od neho úplne odlišná. ,,Inteligentného muža odhodlaného zmeniť svet a aktívne zapojeného do politického diania," spomína Carriére. ,,A tento muž, brat Lorenzo, sa stal hlavnou postavou filmu. Kňaz inkvizície, sám inkvizítor, ktorý fanaticky verí vo vytvorenie lepšieho a humánnejšieho sveta, postaveného na učení Ježiša Krista."

Treťou dôležitou postavou je Inés Bilbatua. Dievčina, ktorá sa stala Goyovou múzou a neskôr sa zaplietla s Lorenzom, ktorý jej mohol pomôcť, keď ju obžalovali z kacírstva. Slávneho španielskeho maliara stvárnil pôvodom švédsky herec Stellan Skarsgard (filmy Prelomiť vlny, Dobrý Will Hunting, Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža), Lorenza si zahral Španiel Javier Bardem (Na dno vášne, Volanie mora) a do úlohy Inés bola obsadená Natalie Portmanová, známa z filmov Leon, Na dotyk alebo z Hviezdnych vojen. Forman herečku nepoznal, objavil ju v módnom časopise a jej tvár mu pripomenula ženu z jedného Goyovho obrazu.

Portmanová v jeho snímke napokon stvárnila aj Aliciu, dcéru Inés a Lorenza. Vzťahy týchto postáv tvoria základný pôdorys príbehu. Tvorcovia však do filmu včlenili aj viaceré historické udalosti, ktoré mali na Španielsko zásadný vplyv. Vrátane Napoleonovej invázie. Forman nakrúcal v Španielsku od 5. septembra 2005 do 9. decembra toho istého roku. Niektoré prostredia boli pre film upravované alebo nanovo vybudované, nijaké scény však nevznikli v ateliéroch. ,,Je nerozoznateľné, čo je skutočné a čo bolo pre film vyrobené. Všetko vyzerá tak, ako má. Goyovi by sa tam páčilo," uzatvára Forman.

GOYOVE PRÍZRAKY (Goya's Ghosts), Španielsko 2006 SCENÁR: Jean-Claude Carriére, Miloš Forman RÉŽIA: M. Forman HRAJÚ: Javier Bardem, Stellan Skarsgard, Natalie Portmanová a iní SLOVENSKÁ PREMIÉRA: 26. apríla 2007

debata chyba