Cannes 2007: Aj Tarantino príde, aby zvíťazil

Dvadsaťdva filmov sa bude tento rok uchádzať o Zlatú palmu v hlavnej súťaži 60. ročníka festivalu v Cannes. Medzi nimi aj novinky režisérov, ktorí už spomínanú trofej získali. Quentina Tarantina, Emira Kusturicu či Gusa Van Santa. Deväťčlennú porotu povedie ich britský kolega Stephen Frears, tvorca úspešného filmu Kráľovná.

14.05.2007 18:52
debata

Česko ani Slovensko nemajú v hlavnej súťaži zastúpenie. Prepracoval sa však do nej rakúsky režisér Ulrich Seidl so snímkou Import/Export a maďarský filmár Béla Tarr s koprodukčným titulom The Man From London. Prvého z nich môžu slovenskí diváci poznať najmä vďaka projektu Psie dni, ktorý ponúka úryvky zo životov niekoľkých ľudí z viedenského predmestia. Drsným spôsobom odhaľuje ich úchylky, rozvrátené vzťahy, úbohosť každodenného stereotypu a nudy. Tarrove snímky sa na Slovensku z času na čas objavia v rámci festivalových programov.

Jubilejný festival v Cannes potrvá od 16. do 27. mája a už 7. júna bude mať slovenskú premiéru jeden zo súťažných filmov – americký Zodiac v réžii slávneho Davida Finchera (Sedem, Klub bitkárov). Tvorcovia sa inšpirovali osobnosťou skutočného masového vraha, ktorý vyčíňal v San Franciscu a do novín zasielal listy s popismi vykonaných vrážd a plánmi na ďalšie. Príbeh filmu sleduje tých, ktorí chcú Zodiaca dolapiť. Vo Fincherovom trileri diváci uvidia Jaka Gyllenhaala, Roberta Downeyho jr., Marka Ruffala či Anthonyho Edwardsa.

V októbri sa v slovenských kinách objaví novinka Quentina Tarantina s názvom Grindhouse – Auto zabijak. Práve s týmto titulom sa slávny tvorca Pulp Fiction, Jackie Brownovej a Kill Billa uchádza o Zlatú palmu z Cannes. Tarantino bol pred tromi rokmi prezidentom festivalovej poroty, ktorá ocenila kontroverzný dokument Michaela Moora Fahrenheit 9/11. Na projekte Grindhouse spolupracoval s Robertom Rodriguezom. Obaja nakrútili vlastný príbeh a obaja pritom chceli vzdať hold béčkovým filmom. Auto zabijak predstavuje rebelantského chlapíka Mika (Kurt Russel), maniaka so smrtiacim autom. Slovenskú premiéru bude mať 4. októbra. Rodriguezov titul Grindhouse – Planéta teror vstúpi do kín o tri týždne neskôr.

Joel a Ethan Coenovci sú známi vďaka snímkam Barton Fink, Fargo, Braček, kde si?, Muž, ktorý nebol alebo Päť lupičov a stará dáma. Ich najnovší film No Country for Old Men uvidia slovenskí diváci 13. septembra. Malo by ísť o drsnú kriminálku, v ktorej účinkuje Tommy Lee Jones, Josh Brolin a Woody Harrelson. Príbeh je inšpirovaný románom Cormaca McCarthyho.

Na január budúceho roka je zatiaľ naplánovaná slovenská premiéra filmu My Blueberry Nights, ktorý tento rok otvára festival v Cannes. Ide o ľúbostný príbeh kombinovaný s road movie. Jeho stredobodom je mladé dievča Elizabeth, ktorú stvárňuje speváčka Norah Jones. Je to prvý film, ktorý oceňovaný hongkonský režisér Wong Kar-wai (Chungking express, Stvorení pre lásku, 2046) nakrútil v angličtine. Zahrali si v ňom aj Jude Law, Rachel Weiszová, Natalie Portmanová, Tim Roth či David Strathairn.

Do slovenskej distribúcie však ešte stále nezavítal vlaňajší víťaz Zlatej palmy. Stane sa tak až v septembri, keď odštartuje putovná prehliadka Projekt 100 a v rámci nej sa na plátna kín dostane aj britsko-nemecko-taliansko-španielsky titul Zdvíha sa vietor. Ocenený film režiséra Kena Loacha sa odohráva v 20. rokoch minulého storočia a cez osudy bratov Damiena a Teddyho rozpráva o írskych bojoch za nezávislosť.

" .{target:_blan­k}":[http://koktail.pravda.sk/foto.asp?…]

*****Pozrite si fotogalériu pôvabnej Rosario Dawson z Tarantinovho Dôkazu smrti.*****

debata chyba