Ekotopfilm v pondelok štartuje belgickým filmom

Medzinárodný filmový festival o udržateľnom rozvoji s názvom Ekotopfilm 2013 odštartuje v pondelok v Bratislave o 13:00 filmom z belgickej produkcie pod názvom Dechtové piesky - na koniec Zeme.

07.10.2013 16:15
web EKO Foto:
Štyridsiaty ročník festivalu trvá do 11. októbra.
debata

Premietnu ho v kongresovom centre hotela Park Inn Danube, informovala o tom Jana Vavriňáková zo spoločnosti Supreme Communication. Štyridsiaty ročník festivalu sa bude konať od dnes do 11. októbra, hlavným mestom diania je Bratislava. Festival bude sústredený v historickom centre Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí v hoteli Park Inn Danube a tento rok aj v neďalekom kine Mladosť. Uzavrie ho v piatok 11. októbra o 16:00 v hoteli premietanie vybraných víťazných filmov Ekotopfilmu 2013 a o 16:20 premietanie kolekcie „Top of Ekotopfilm“ za posledných 10 rokov v kine Mladosť. Oficiálne otvorenie štyridsiateho ročníka festivalu je naplánované na dnes o 18:00.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm 2013 divákom ukáže, že na Zemi to žije. Návštevníci budú môcť vidieť viac ako 90 medzinárodných filmových premiér. Mnohé z nich zhliadnu ešte skôr, ako sa dostanú na obrazovky televíznych staníc ako National Geographic, Discovery či Animal Planet. Filmy od tvorcov z Nemecka, USA, Belgicka, Talianska, Francúzska, Portugalska, Egypta, Bosny a Hercegoviny a ďalších krajín budú súťažiť o 20 prestížnych ocenení. Ich víťazov vyberie deväťčlenná medzinárodná porota. Filmy na festivale ukážu, ako sú naše životné prostredie a zdravie ohrozené. Globálne otepľovanie pokračuje, zabezpečiť dostatok neznečistenej vody je čoraz ťažšie, stále viac druhov rastlín a živočíchov vymiera a extrémne výkyvy počasia sú oveľa bežnejšie.

Festival však nezostane len v Bratislave, v priebehu novembra sa presunie do Košíc a do Žiliny. V Žiline bude od 7. do 9. novembra, filmy sa budú premietať na stanici Žilina – Záriečie. Následne sa presunie do Košíc, kde bude návštevníkom k dispozícii 20. a 21. novembra v OC Galéria.

Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm je najstarší filmový festival svojho druhu na svete. Venuje sa novým technológiám, technike, vede, výskumu, životnému prostrediu a ekológii. Festival založil v roku 1974 Pavol Lím a každoročne ponúka divákom najlepší výber z medzinárodných filmov s ekologickou tematikou. Vo svojej štyridsaťročnej histórii privítal už viac ako milión návštevníkov. Ekotopfilm tradične spája verejný, súkromný a tretí sektor a jeho hlavnými odbornými garantmi sú viaceré ministerstvá. Festival má viac ako päťtisíc partnerov v 68 krajinách sveta, medzi inými aj OSN, UNEP, UNESCO, IAAE a Radu Európy. Každoročne sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky, Grand Prix festivalu je Cena vlády SR. Jeho súčasťou je Juniorfestival, ktorý je zameraný na žiakov a študentov základných a stredných škôl.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #ekotopfilm #Dechtové piesky - na koniec Zeme