Filmový festival inakosti láka najmä na Život Adele

Aj menšiemu festivalu sa niekedy podarí veľký úlovok. Platí to aj pre aktuálny, siedmy ročník Filmového festivalu inakosti, ktorý sa v Bratislave na pôde kina Lumiére začína 23. októbra, čiže budúcu stredu. Po Art Film Feste, ktorý uviedol v slovenskej premiére nezostrihanú verziu víťazného filmu z Medzinárodného filmového festivalu Cannes, uvedie FFi snímku Život Adele po prvý raz v o čosi kratšej distribučnej verzii. Jeho návštevníci sa však môžu už teraz tešiť aj na mnoho ďalších celovečerných snímok s LGBTI tematikou a viacero atraktívnych sprievodných podujatí.

18.10.2013 14:03
zivot adele Foto:
Súbor oslavuje šesťdesiat rokov od založenia aj vystúpením v SND.
debata

Ťahák z Cannes

Filmový festival inakosti je v súčasnosti jediným podujatím na Slovensku, ktoré svoj program venuje výlučne snímkam s problematikou homosexuality, bisexuality či transsexuality. Pestrosť a hodnotnosť ponuky FFi však rok čo rok posúva hranice jeho záberu ďaleko za pomyselnú menšinovosť. Aj v aktuálnom ročníku má čo povedať nielen svojej primárnej cieľovej skupine, ale každému, kto má otvorenú myseľ a záujem o kvalitné filmy.

Život Adele je v aktuálnom ročníku iste najväčším lákadlom. „Predpokladáme, že práve o toto dielo bude zo strany divákov najväčší záujem, pretože je nesmierne zaujímavé a navyše zároveň vyhralo hlavnú cenu v úvodzovkách najväčšieho heterosexuálneho festivalu na svete,“ objasňuje očakávania organizátorov riaditeľka festivalu Zita Hosszúová. Pre toho, kto ešte o obsahu Života Adele nič nevie – ide o strhujúci príbeh mladej lesbickej lásky, ktorý sa nevyhýba ani názornej erotike. Oceňovanú snímku tuniského filmára Abdellatifa Kechicheho premietnu v hlavnej festivalovej sekcii Nové storočie.

Filmy aj sprievodné podujatia

V tom istom programovom bloku festival ponúkne napríklad aj dokumentárny portrét transsexuálnej hviezdy francúzskej kabaretnej scény 60. rokov minulého storočia – snímku Bambi známeho režiséra Sébastiena Lifshitza. Konzervatívnu moslimskú spoločnosť konfrontuje s problematikou transsexuality iránsko-nemecká snímka Tvár v zrkadle. A za pozornosť určite stojí aj poľský film V mene…, ktorý sa odvážne postavil k aktuálnej tabuizovanej problematike homosexuality v radoch zástupcov katolíckej cirkvi. Film, ktorý nakrútila režisérka Małgorzata Szumowska, premietnu aj v rámci slávnostného otvorenia Filmového festivalu inakosti. Filmové premietania doplnia aj sprievodné aktivity. Napríklad diskusia s fotografom Robertom Vanom, ktorý uvedie dokument 13¤Komnata Roberta Vana, divadelné predstavenie Interná smernica súboru Nomantinels, zľahka pikantné workshopy pod názvom Všetko, čo ste nechceli vedieť o sexe, ale môže sa vám zísť aj diskusia na problematickú, no veľmi aktuálnu tému – LGBT aktivizmus v kresťanskej krajine.

Všetky premietania FFi sa tento rok uskutočnia vo večerných hodinách, kompletný program aj bližšie informácie o premietaných filmoch nájdete na stránke www.ffi.sk. Hlavná časť festivalu sa skončí v nedeľu 27. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lumiere #Filmový festival inakosti #Život Adele