Volá sa Mladosť, oslavuje však už storočnicu

Na dobré filmy sa doň chodí už plných sto rokov, s prižmúrením oka by sa jeho počiatky azda mohli datovať ešte skôr. Funguje pri tom po celé tie roky nepretržite - až na krátke obdobie počas vojny a prestávky nevyhnutné na prestavbu. Bratislavské kino Mladosť na Hviezdoslavovom námestí v sobotu 19. októbra pozýva na špeciálny narodeninový program.

19.10.2013 10:00
amarcord Foto:
Špeciálny narodeninový program kina Mladosť vyvrcholí premietaním slávneho filmu Federica Felliniho Amarcord.
debata

Prežilo najmenšie

Príchod moderných multiplexov otvoril v dejinách kín celkom novú kapitolu. Obrovská kapacita, vysokokvalitný zvuk a bezchybný obraz, a to všetko v komfortnom zovretí nákupného strediska… konkurenčný boj kín mal odrazu pre mnohých divákov jasného víťaza. Aj napriek ich dlhoročnej tradícii a obľúbenosti začal počet menších kín v mestách rapídne klesať. Azda nikde to nebolo také viditeľné ako práve v hlavnom meste. Hviezda, Tatra, Ymca a mnoho ďalších kinosál, ktorým sa podarilo ustáť nástrahy predchádzajúcich dekád, postupne v súboji so zdatnejšími súpermi začali strácať dych, až svoje brány celkom zavreli.

Bratislavské kino Mladosť však pamätá aj podstatne staršie časy a horších nepriateľov. Napríklad aj obe svetové vojny či éru socialistického režimu. Zo svojich pôvodných „vrstovníkov“ prežila Mladosť až do dnešných dní ako jediná. Paradoxne pritom bolo toto kino vždy vo vzťahu k ostatným premietacím sálam v pozícii „menšieho brata“. Na tom sa pri jeho dnešnej skromnej kapacite 110 sedadiel vlastne veľa nezmenilo, hoci sa už v Bratislave nájdu aj menšie.

Oslava s nádychom nostalgie

Mladosť sídli už od roku 1913 v historickom Keglevichovom paláci. Filmy sa však v týchto končinách premietali už skôr, a to od roku 1905 v pôvodne šermiarskej sále hotela U zeleného stromu (na mieste dnešného Carltonu). Búrlivé dejiny 20. storočia, ktorých svedkom kino bolo, odrážali aj jeho názvy. Najskôr to bol Elektro Bioskop, koncom 30. rokov Weltspiegel a po druhej svetovej vojne Stalingrad. V 80. rokoch uvoľnenie pomerov, ale aj húževnatosť jeho zamestnancov umožnili premietať v kine filmy, ktoré sa inde nesmeli. Na mieste sa sústredili študenti a intelektuáli, obľúbenými cyklami boli najmä Filmový klub a Filmotéka.

Podobu alternatívneho kina si Mladosť udržiava až dodnes. Možno práve v nej spočíva tajomstvo jeho dlhovekosti. Všetkých svojich fanúšikov kino v sobotu pozýva na oslavu svojich narodenín, ktorá sa začína už o 14. hodine. A to nielen v kinosále, ale aj na námestí pred ňou, kde bude znieť džez aj najslávnejšie filmové melódie, po zotmení sa bude priamo na vonkajšiu fasádu kina premietať celkom prvý filmový Jánošík z roku 1922. Nádych nostalgie bude cítiť aj v sále. Uvedú v nej dve pásma starších animovaných filmov, pásmo grotesiek Maxa Lindera aj dokumentárne zábery zo starej Bratislavy. Po 18. hodine premietnu celkom prvý trikový film Pražští Adamité (1917), po 19. hodine legendárny Obchod na korze (1965) a na záver o 21.15 Felliniho Amarcord (1973). Vstupné do kina bude len symbolické euro.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #premietanie #mladosť