Inakosť premietne aj Bergmanovu Personu

Láska medzi ženami, láska medzi mužmi, život v tele opačného pohlavia či problematika rodovej rovnosti. To sú hlavné témy Filmového festivalu inakosti, ktorý v stredu v Bratislave otvára svoj siedmy ročník.

23.10.2013 09:00
inakost persona Foto:
Persona (1966)
debata

V prvý festivalový deň môžu jeho návštevníci vidieť napríklad oceňovanú taliansku komédiu Neriadené strely, poľskú drámu z kňazského prostredia V mene…, dokumentárny film 13. komnata Roberta Vana či originálnu divadelnú inscenáciu Interná smernica, ktorá je o problematickom vzťahu mužov a žien na spoločnom pracovisku.

Už vo štvrtok sa v programe FFi objaví aj film ovenčený Zlatou palmou z Cannes, Život Adele. A tiež životopisná dráma Liberace!, v ktorej zažiaril Michael Douglas v jednej z najzaujímavejších filmových úloh jeho kariéry. Za pozornosť iste stojí aj americká satirická komédia Gayby, ktorá priblíži netradičné plodenie potomkov medzi starými priateľmi, alebo nemecká dráma Štyri minúty, ktorá je v programe FFi naplánovaná na piatok. Ide o príbeh mladej kriminálničky, ktorá pod maskou brutality ukrýva famózne hudobné nadanie. Objaví ho v nej až starnúca učiteľka a medzi dvoma ženami sa vytvorí nevšedné puto…

Inakosť neprináša len nové filmy – do pozornosti dáva napríklad aj titul Persona, slávny film švédskeho filmového majstra Ingmara Bergmana z roku 1966. Bibi Anderssonová a Liv Ullmannová v ňom stvárnili dve rozdielne ženy, ktorým sa postupom spoločne stráveného času začnú prelínať (nielen) osobnosti. Starším filmom na FFi obvykle patrí sekcia Zlatý fond. Tento rok je v nej jediný, za to obsahom aj formou mimoriadne výživný film Dobrodružstvá Priscilly, kráľovnej púšte. V kultovom filme z roku 1994 uvidíte v neobvykle extravagantnom predvedení hercov Terenca Stampa, Guya Pearca a Huga Weavinga.

Ďalšie informácie o programe Filmového festivalu inakosti, ktorý sa uskutoční v oboch sálach kina Lumiére od 23. do 27. októbra, nájdete na stránke www.ffi.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový festival inakosti #Bergman #Persona