Európske filmové ceny majú prvých tohtoročných víťazov

Európska filmová akadémia (EFA) oznámila prvých víťazov svojich výročných cien, ktorých v šiestich kategóriách vybrali porotcovia vrátane umeleckého riaditeľa MFF Karlove Vary Karla Ocha. Nominácie v ostatných kategóriách oznámia 9. novembra na filmovom festivale v Seville a 26. ročník slávnostného udeľovania cien EFA sa uskutoční o mesiac neskôr, 7. decembra v Berlíne.

28.10.2013 16:00
Snehulienka Foto:
Porota rozhodujúca o víťazoch Európskych filmových cien sa uzniesla, že v kategórii najlepších kostýmov triumfovali tvorcovia španielskej snímky Snehulienka: Iný príbeh.
debata

Víťazov Európskych filmových cien oznámili vopred v kategóriách kamera, strih, výprava, kostýmy, hudba a zvuk. Najlepším kameramanom sa stal Afar Sudry za izraelský film Lemale et ha'halal (2012), cenu za strih získa Cristiano Travaglioli za snímku Veľká nádhera (2013).

O najlepšiu výpravu sa postarala Sarah Greenwood v romantickej dráme Anna Karenina (2012), trofej za kostýmy si odnesie Paco Delgado za prácu na filme Snehulienka: Iný príbeh (2012), najlepšiu hudbu zložil slávny Ennio Morricone do snímky Najvyššia ponuka (2013) a ocenenie za zvuk poputuje dvojici Matz Müller a Erik Mischijew za film Raj: Viera (2012).

debata chyba