Grand Prix Medzinárodného filmového festivalu Bratislava získal film Triedny nepriateľ

Hoci sa Medzinárodný filmový festival Bratislava oficiálne končí až zajtra, slávnostný záverečný ceremoniál spojený s vyhlasovaním víťazov súťažných kategórií má už za sebou. Najviac uznania aj pozornosti na seba strhla slovinská sociálna dráma Triedny nepriateľ - jej režisér Rok Biček si z Bratislavy odnáša Grand Prix za najlepší film festivalu aj cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI. Naprázdno neobišiel ani predstaviteľ hlavného hrdinu jeho filmu Igor Samobor - získal trofej za najlepší mužský herecký výkon. Víťazný film sa zaoberá dosahom samovraždy dospievajúceho dievčaťa na jej bezprostredné okolie.

11.11.2013 13:00
web MFF Foto:
Protagonisti filmu Triedny nepriateľ : režisér Rok Biček (vpravo) a herci Kangjing Qiu a Igor Samobor na odovzdávaní cien.
debata

Samovražda s vinníkom

Dvadsaťosemročný filmár Rok Biček má za sebou úspešný rok. S celovečerným debutom Triedny nepriateľ pozbieral tri ceny na festivale v rodnom Slovinsku, ale aj cenu FEDEORA na filmovom festivale v Benátkach. Zo svojho triumfu v Bratislave bol napriek tomu prekvapený, hoci sa o kvalitách jeho filmu vo festivalových kuloároch šepkalo už od jeho prvej projekcie.

„Príbeh vychádza z udalostí, ktoré som zažil na strednej škole. Keď som bol v prvej triede, jedna tretiačka spáchala samovraždu. Jej spolužiaci sa následne začali búriť, ako to môžete vidieť vo filme. Základný rozdiel je v tom, že v skutočnosti obviňovali školský systém, kým vo filme obviňujú konkrétneho učiteľa,“ približuje Biček pre festivalové noviny pozadie svojho filmu. Porota, ktorá ho ocenila najvyššou cenou Grand Prix, film hodnotí ako „prenikavú štúdiu akútneho generačného rozporu, ktorý klíči zo semien odcudzenia a bigotnosti. Nemilosrdnú obžalobu komunikačného vákua, ktorá stojí v centre zaznávaných spoločenských a vzdelávacích inštitúcií“.

Učiteľa, ktorý sa po žiačkinej smrti stáva úhlavným nepriateľom mladého kolektívu, stvárnil Igor Samobor. Od nedele je pasovaný najlepším mužským hercom v súťaži MFF Bratislava. „Po 35 rokoch som sa ocitol v škole a musím povedať, že sa nič nezmenilo. Triedy, stoličky, lavice, učitelia či celý systém, aj známy pach testosterónu, ponožiek a jedla je totožný. A iní nie sú ani tínedžeri – stále bojujú a hľadajú niečo lepšie. Myslím, že dnes žije celý západný svet ako tí tínedžeri. Hľadáme, bojujeme, dúfame. A preto je tento film taký dôležitý. Je metaforou západného sveta,“ uviedol Samobor vo svojej ďakovnej reči.

Sociálne aj psychologické drámy

Režisérske ceny sa tento rok porota rozhodla udeliť hneď dvom filmárom, obaja zabodovali drsnou sociálno-psychologickou drámou. Rus Jurij Bykov v snímke Major vyhrotil osud policajta, ktorý po tragickej dopravnej nehode zvažuje, či sa spreneverí morálke a spravodlivosti, alebo osobnému blahu. Aj hrdina snímky Obrana a ochrana, ktorú nakrútil taktiež ocenený Bobo Jelčič v koprodukcii Chorvátska a Bosny a Hercegoviny, stojí pred dilemou. Má si uctiť priateľa na pohrebe, ak to znamená ísť na znepriatelenú moslimskú stranu Mostaru? Najlepšia herečka festivalu Anna Odell pochádza zo Švédska. Film Stretávka, v ktorom pátra po tom, prečo na ňu pri organizovaní stretávky niekdajší spolužiaci zabudli, aj sama režírovala. Stretávku si za svojho favorita zvolili aj členovia študentskej poroty. Ocenili ju „za výber a netradičné formálne spracovanie intímnej témy, ktorá napriek miestami humornému prístupu nestráca na svojej závažnosti“.

Víťaza má aj súťaž dokumentárnych filmov – je ním titul Rodinné príbehy kanadskej filmárky Sarah Polley, ktorý citlivo rozohráva tému vrstvenia spomienok na blízkych, ktoré sa časom stávajú takmer fiktívnymi príbehmi. V kategórii krátkometrážnych snímok zvíťazil opäť švédsky film režiséra Gustava Danielssona, Zvieratá, čo som zabil minulé leto. Na priestore 15 minút skúma pokrytectvo sveta, ktorý sa hrozí nad utrpením živých tvorov, hoci sa ich telami bez výčitiek kŕmi. Svoju cenu na MFF Bratislava udeľuje aj spoločnosť Film Europe. Za úspešnú prezentáciu slovenského filmového umenia v zahraničí tento rok ocenila herečku Táňu Pauhofovú.

Prehľad ocenených na 15. ročníku MFF Bratislava

Ceny hlavnej poroty – poroty hraných filmov

  • Grand prix za najlepší film: Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)
  • Najlepší režisér (Ex aequo): Bobo Jelčić za film Obrana a ochrana / Obrana i zaštita (Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, 2013) – Jurij Bykov za film Major (Rusko, 2013)
  • Najlepšia herečka: Anna Odell za výkon vo filme Stretávka / Aterträffen (réžia: Anna Odell, Švédsko, 2013)
  • Najlepší herec: Igor Samobor za výkon vo filme Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)

Cena FIPRESCI: Triedny nepriateľ / Razredni sovražnik (réžia: Rok Biček, Slovinsko, 2013)

Cena študentskej poroty: Stretávka / Aterträffen (réžia: Anna Odell, Švédsko, 2013)

Cena za najlepší dokumentárny film: Rodinné príbehy / Stories We Tell (réžia: Sarah Polley, Kanada, 2012)

Cena za najlepší krátky film: Zvieratá, čo som zabil minulé leto / Djur jag dödade förra sommaren (réžia: Gustav Danielsson, Švédsko, 2012)

Ocenenie Medzinárodného filmového festivalu Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii: Bille August

Laureátka ocenenia a držiteľka pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy za dlhoročnú umeleckú tvorbu: Eva Krížiková

Film Europe Award: Táňa Pauhofová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Bratislava #Triedny nepriateľ #Rok Biček