V Tbilisi sa uskutoční filmová prehliadka Made in Slovakia

V hlavnom meste Gruzínska Tbilisi sa vo štvrtok 14. novembra začne prehliadka slovenských filmov s názvom Made in Slovakia, ktorá zoznámi tamojšie publikum so súčasnou slovenskou kinematografiou i s dielami staršieho dáta. Prehliadka šiestich dlhometrážnych a štyroch krátkych filmov potrvá do nedele 17. novembra.

14.11.2013 13:56
36 tigre 4x Kristína Tóthová (vľavo) hrá... Foto:
Celovečrný film Tigre v meste osobne predstaví na gruzínskej prehliadke slovenských filmov jeho režisér Juraj Krásnohorský.
debata

Prehliadku otvorí film Kým sa skončí táto noc (1965) a jeho uvedením si organizátori uctia pamiatku nedávno zosnulého režiséra Petra Solana. Film budú premietať v zreštaurovanej digitálnej kópii, ktorá mala premiéru tento rok na MFF Karlovy Vary. V programe je aj snímka Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, ktorá absolvoval premiéru v zreštaurovanej digitálnej kópii na karlovarskom festivale už vlani. Oba tieto filmy uvedie Viera Ďuricová z Oddelenia filmových podujatí Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Súčasnú kinematografiu budú v Tbilisi zastupovať štyri celovečerné filmy. Za osobnej účasti režiséra uvidia gruzínski diváci film Kauza Cervanová (2013) Roberta Kirchhoffa, ktorý na festivale DOK Leipzig získal Cenu Ekumenickej poroty a Čestné uznanie poroty a na MF dokumentárnych filmov v Jihlave Zvláštne uznanie. Okrem neho premietnu aj dokument Exponáty alebo Príbehy z kaštieľa (2013) Paľa Korca a hrané snímky Až do mesta Aš (2012) Ivety Grófovej a celovečerný debut režiséra Juraja Krasnohorského Tigre v meste (2012), ktorý svoj film na prehliadke uvedie taktiež osobne. V pásme krátkych filmov sa divákom v Gruzínsku predstavia hraný film Momo (2012) Teodora Kuhna, dokument Hviezda (2012) Andreja Kolenčíka a animované snímky Pandy (2013) Matúša Vizára a Posledný autobus (2011) Ivany Laučíkovej a Martina Snopeka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #slovenský film #Kauza Cervanová #Pandy