Za mier v Berlíne bojovala oscarová Swank aj krásna Auermann

Od svojho minulotýždňového štartu sa na filmovom festivale Berlinale striedajú herecké i spevácke hviezdy z celého sveta, výnimkou nebol ani pondelok. Tentoraz sa však slávne tváre neobjavili na červenom koberci pred festivalovým kinom, kde sa konajú premiéry, ale na dobročinnom večierku v slávnej koncertnej siene v centre Berlína. Prišla Catherine Deneuve, Ben Kingsley s manželkou či dvojnásobná držiteľka Hilary Swank.

12.02.2008 10:00
Nadja Auermann Foto:
Nemecká topmodelka Nadja Auermann na večierku Cinema for Peace.
debata

Známi herci ochotne potvrdili účasť na galavečere Cinema for peace, kde boli okrem zábavy na programe najmä ľudské práva, ochrana životného prostredia a potreba mieru na planéte. Angažovaný prejav si pripravila dvojnásobná držiteľka Oscara Hilary Swank aj francúzska diva Catherine Deneuve. Dojatý bol najmä Ben Kingsley.

Ten si totiž z galavečera, na ktorom nechýbal ani Bob Geldof, operná diva Anna Netrebko, alebo nemecké celebrity Heike Makatsch a Franziska van Almsick, odniesol výnimočnú cenu za šírenie mieru. Organizátori vyzdvihli jeho prácu v charitatívnych nadáciách, no najmä poukázali na jeho filmovú kariéru, ktorá obsahuje úlohy doslova odkazujúce na potrebu ľudskosti (Izaak Stern v Schindlerovom zozname alebo Mahátma Gándhí vo filme Gándhí).

Podujatie však bolo aj príležitosťou pre pôvabné dámy predviesť sa v honosných róbach. Urobila tak napríklad nemecká princesa Maya Von Hohenzollern alebo bývalá topmodelka Nadja Auermann, ktorá sa objavila pred fotografmi vo veľkolepej farebnej róbe.

Počas predchádzajúcich dní však neustalo ani dianie priamo na festivale, kde sa stále predstavujú súťažné snímky. Za doterajší vrchol považujú kritici film Elegy v hlavnej úlohe s Penélope Cruz, ktorý mal premiére v nedeľu a hovorí o ničivom ľúbostnom vzťahu mladej študentky so starnúcim profesorom.

Dianie na festivale Berlinale – od štartu až po to najaktuálnejšie

debata chyba