Recenzia: Od tohto konzultanta si rady neberte

Ostrieľaný režisér, prvotriedny herecký ansámbel, držiteľ Pulitzerovej ceny v osobe scenáristu. Napriek tomu je americký triler Konzultant, ktorý práve dorazil do slovenskej kinodistribúcie, jedným z najväčších filmových sklamaní posledných mesiacov.

29.11.2013 09:00
konzultant Brad Pitt Michael Fassbender Foto:
Dobrá rada nad zlato. Konzultant (Michael Fassbender) ju však od ostrieľaného kovboja (Brad Pitt) prijíma, až keď už je neskoro.
debata (1)

Spletitá gangsterka, ktorá nevyšla

Volá sa Ridley Scott a do kín už vypravil hity ako Votrelec, Gladiátor či Americký gangster. Tentoraz sme s napätím očakávali jeho novinku s názvom Konzultant. Prísľubom kvalitnej zábavy mala byť už herecká zostava Michael Fassbender, Brad Pitt, Javier Bardem, Penélope Cruz a Cameron Diaz, či skutočnosť, že scenár napísal autor viacerých bestsellerov Cormac McCarthy. Do kín však napokon dorazil len nedovarený pokus o spletitú gangsterku, ktorá je v skutočnosti priehľadná ako mikrotén a nudná ako ranná cesta do práce. Niekdajšia hollywoodska kráska Cameron Diaz si navyše svojím stvárnením „zlého dievčatka“ v tele odkvitnutej štyridsiatničky seriózne koleduje o Zlatú malinu.

Spočiatku sa takmer zdá, že ide o film pre náročných. Do deja sme totiž po úvodnej, zľahka banálnej, posteľovej scénke vhodení ako do studenej vody a, bohužiaľ, sa detaily toho, odkiaľ a kam hrdina bez mena (Fassbender) kráča, nikdy celkom nedozvieme. Isté je, že sa zapojil do niečoho podstatne väčšieho, ako je on sám, čo sa ukáže byť najhorším rozhodnutím jeho života. Ako právny poradca kriminálnikov podľahne pokušeniu zarobiť na poriadnom balíku pašovaného koksu. Niekto však zomrie a drahocenná prášková zásielka aj s hrdzavým nákladiakom, ktorý ju viezol, zmizne. Konzultant aj jeho komplici Reiner (Bardem) a Westray (Pitt) sa razom ocitnú v centre záujmu obávaných mexických hrdlorezov. Kde má však v tom celom miesto Reinerova exhibicionistická priateľka Malkina (Diaz)? Verte, že presne tam, kde si pomyslíte, hneď ako ju uvidíte.

Sex s porsche? Prečo nie

Ak by bol Konzultant recesistickou kolážou pestrých skečov, dalo by sa povedať, že funguje tak na 50 percent. Diaz praktizujúca sex s čelným sklom porsche či Pitt v zúfalom zápase so škrtiacim oceľovým lankom by možno obstáli aj v niektorej z tarantinoviek.

V tomto filme však pôsobia len ako osamelé ostrovy kŕčovitej štylizácie v mori hlúpych dialógov, tuctových a predsa nedovysvetlených zápletiek a postáv, ktoré sa v hlave pána McCarthyho azda radšej nikdy nemali zrodiť. Chyba pravdepodobne musela nastať už v samotnom scenári, ktorý je skrátka slabý, čo vyznieva ešte smutnejšie v konfrontácii s tým, aký je ambiciózny. V skutočnosti totiž tento film nemožno s pokojným srdcom nazvať ani povrchnou zábavou.

Ostáva nám len veriť, že si Scott pri nakrúcaní Konzultanta až priveľmi šetril sily na svoj ďalší film a ten už hádam bude opäť stáť za to.

Hodnotenie Pravdy: 2,5 / 5

Konzultant / USA 2013 / réžia: Ridley Scott / scenár: Cormac McCarthy / hudba: Daniel Pemberton / hrajú: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Javier Bardem, Cameron Diaz, Brad Pitt a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 28. november

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brad Pitt #Javier Bardem #Ridley Scott #Konzultant