Televízne Vianoce obohatí aj nový večerníček

Začal sa posledný mesiac v tomto roku a s ním aj vianočné ťaženie slovenských televízií. Hoci sa v ich avizovanej programovej ponuke môže do sviatkov ešte všeličo zmeniť, vyzerá to tak, že sa tento rok divák okrem tradičných stálic predsa len dočká aj čohosi nového. Napríklad prvého pôvodného slovenského večerníčka po dvadsiatich rokoch.

02.12.2013 05:00
Hugo a jeho veľký objav Foto:
Jednou z exkluzívnych premiér blížiacich sa sviatkov bude aj oscarový rodinný film Martina Scorceseho Hugo a jeho veľký objav.
debata

Rozprávky predovšetkým

Čo by to boli za Vianoce bez poriadnej rozprávkovej nádielky? Bohužiaľ, pôvodnej slovenskej celovečernej premiéry sa ešte ani v tomto roku nedočkáme. Prísľubom lepších zajtrajškov je však prvý domáci animovaný večerníček po dvadsaťročnej odmlke. Volá sa Mimi a Líza a prináša do detského sveta netradičný koncept – jedna z jeho hlavných hrdiniek je totiž nevidomá. Seriál, ako aj rovnomennú knihu, má na svedomí animátorka Katarína Kerekesová. Prvých sedem epizód sa k malým divákom dostane denne od 23. decembra, ďalších šesť je ešte vo výrobe. Mimi a Líza budú denne od Štedrého večera v dramatizovanej podobe robiť spoločnosť aj poslucháčom Rádia Regina.

Rozprávkam tradične patrí aj štedrovečerný prime time. Jednotka nasadí osvedčeného Sokoliara Tomáša, Markíza ešte osvedčenejšie Tri oriešky pre Popolušku. Jojka tento rok o diváka zabojuje rodinným titulom Sám doma. Milovníci rozprávok si však prídu na svoje počas celých sviatkov – Jednotka napríklad 27. decembra ponúka minuloročný tromf Českej televízie 12 mesiačikov, Jojka 24. decembra odvysiela hneď tri filmy z obľúbenej série Doba ľadová. Markíza si zase na ten istý deň zvolila silný česko-slovenský tandem Princ a Večernica, Soľ nad zlato, Perinbaba, hneď dvakrát cez sviatky odvysiela aj Mrázika.

Bez Modrého z neba, no s Panelákom

Vianočné sviatky sú obdobím, na ktorý si televízie zvyknú šetriť tie najexkluzívnejšie premiéry. V tomto duchu sa môže Jednotka pochváliť jedným z najvychvaľo­vanejších európskych filmov posledných rokov, francúzskou komédiou Nedotknuteľní. Ale aj veľkovýpravnou americkou minisériou Biblia, ktorá získala tri nominácie na ceny Emmy. Dvojka zase odvysiela minuloročný festivalový hit Divoké bytosti južných krajín. Markíza v premiére uvedie Červenú čiapočku s Amandou Seyfried a Snehulienku s Juliou Roberts (obe 25.12.), ale aj piatimi Oscarmi ovenčený film Hugo a jeho veľký objav (21.12.). Jojka ponúkne napríklad aj premiéru komédie Problémy v raji s Kristen Bell. Tradične bude apelovať aj na fanúšikov svojej seriálovej ságy Panelák – bez vianočného špeciálu by sa už hádam žiadne Vianoce ani nemohli konať. Naopak, oželieť svoj obľúbený formát budú musieť diváci Modrého z neba, ktoré tentoraz na Markíze na Štedrý deň nebude.

Cez sviatky si na svoje prídu aj tí, ktorí uprednostňujú pamätnícke slovenské filmy či folklór. V ústrety im pôjde najmä Dvojka, ktorá odvysiela snímky ako Rysavá jalovica, Kubo, Na skle maľované (24.12.) či Ženský zákon (25.12.). Príležitosť odpočinúť si pri dobrej hudbe zase ponúka projekt RTVS Slovensko Advent 2013, ktorý pozostáva z priamych prenosov 15 koncertov z celého Slovenska. Okrem stredného prúdu v podaní Zuzany Smatanovej či IMT Smile príde na rad aj džez (Peter Lipa), šansóny (Lucia Šoralová), hip-hop (AMO) a klubový rock v podaní Pary, Lavagance či formácie Korben Dallas. Koncerty budú vysielať na Jednotke od 20. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #televízny program #rozprávky