Laurel a Hardy ožijú v novom filme

Azda najslávnejšia komická dvojica éry filmovej grotesky sa vráti k divákom. Postará sa o to nový film z produkcie stanice BBC. Informoval o tom jej spravodajský portál. Kedy sa film začne nakrúcať, nie je zatiaľ známe. Rovnako nie je známe, kto obľúbených komikov stvárni.

06.12.2013 09:00
Laurel a Hardy Foto:
Stan Laurel a Oliver Hardy vo filme Laurel a Hardy študujú (1940).
debata

Snímka s pracovným názvom Stan a Ollie sa bude odohrávať v roku 1953 počas turné dvojice po Veľkej Británii. V tom čase sa už ich kariéra chýlila ku koncu. Oliver Hardy o štyri roky neskôr zomrel a Stan Laurel ďalšie vystúpenia a filmové ponuky odmietal. Scenár filmu napíše Jeff Pope. Podpísaný je napríklad pod najnovším filmom Stephena Frearsa Philomena, za ktorý získal koncom leta cenu na festivale v Benátkach. Na svojom konte má aj viacero televíznych filmov a komédií, ale aj biografickú drámu Posledný kat o britskom katovi Albertovi Pierrepointovi, ktorý vykonal vyše 400 popráv.

Film Stan a Ollie vznikne v koprodukcii BBC a hollywoodskej spoločnosti The Weinstein Company, ktorá stojí za viacerými filmovými trhákmi, napríklad z dielne režiséra Quentina Tarantina. Na snímke Stan a Ollie sa bude podieľať aj spoločnosť Lookout Point. Jej šéf Simon Vaugham si myslí, že vďaka spolupráci BBC a Weinstein Company vznikne britská dráma s hollywoodskou DNA. Ako dodal pre Variety, aj vďaka konexiám jedného z výkonných producentov snímky Harveiho Weinsteina pôjde určite o veľmi ambiciózny projekt. Shane Allen z BBC zase snímku opisuje ako ľúbostný list dvojici pionierov a trvalým velikánom filmovej komédie.

Stan Laurel a Oliver Hardy vytvorili komediálnu dvojicu v druhej polovici 20. rokov minulého storočia. O dva roky mladší a o poznanie korpulentnejší Oliver Hardy bol Američan, zatiaľ čo štíhly Stan Laurel pricestoval do Ameriky z Británie s vidinou filmovej kariéry. Do USA cestoval rovnakou loďou ako Charlie Chaplin. V skupine Freda Karnu, kde pôsobil, bol Chaplinovým hereckým partnerom.

Gregor a Patalas komickú dvojicu Laurela a Hardyho vo svojich Dejinách filmu charakterizujú ako dvojicu nerovných priateľov, ktorých spája vzájomná sympatia. „Sú asociálni takisto ako raný Charlie, ale na rozdiel od neho nie sú amorálni. Nie sú egoisti, vždy sú väčšmi urazení za to, čo postihne ich priateľa, než za krivdu, ktorú sami utrpeli. Ich anarchizmus je vecou presvedčenia,“ dodávajú Gregor s Patalasom a pripomínajú, že na rozdiel väčšiny iných komikov, ktorí začínali v období nemého filmu, si Laurel a Hardy udržali popularitu aj po príchode zvuku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nový film #komici #Laurel a Hardy