Slovenský film má na internete nový domov

Dostať sa k informáciám o slovenskej kinematografii a audiovizuálnej tvorbe bude zase o čosi jednoduchšie. Vyčerpávajúce poznatky, dokumenty aj elektronické verzie zbierkových predmetov sa konečne z interných archívov dostávajú na internet, teda čo najbližšie k filmovým fanúšikom. Nový portál skcinema.sk vznikol pri príležitosti tohtoročného 50. výročia založenia Slovenského filmového ústavu. Databáza, ktorá priamo nadväzuje na dlhodobý projekt Digitálna audiovízia, realizovaný v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti, je už verejne prístupná a bude sa postupne dopĺňať a rozširovať.

21.12.2013 09:00
SKcinema Foto:
Portál skcinema.sk vznikol pri príležitosti tohtoročného 50. výročia založenia Slovenského filmového ústavu.
debata

Nový portál skcinema.sk je v experimentálnej prevádzke len od 30. novembra, jeho návštevníci však už na ňom môžu vyhľadať viac ako 17 000 filmogra­fických záznamov o slovenských animovaných, dokumentárnych, hraných a spravodajských filmoch. Na databáze totiž filmoví historici, archivári či knihovníci z Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu intenzívne pracovali už od roku 2002. Podľa koordinátora projektu Mariána Hausnera je portál "porovnateľný s najlepšími európskymi filmovými databázami a z hľadiska koncepcie a prepojenia informácií je unikátny nielen v Európe, ale v celosvetovom meradle“.

Milovníci filmu na stránkach nájdu informácie všetkého druhu nielen o samotných filmoch, filmároch či hercoch, ale aj o filmových kópiách, fotografiách, plagátoch, letákoch, článkoch, knihách, námetoch, scenároch, dokumentačných zložkách, spoločnostiach či festivaloch. Výnimkou nie sú ani poznatky o amatérskych či študentských filmoch. Požadované informácie je možné nájsť vo všeobecnom vyhľadávači alebo konkrétnejšie v troch hlavných databázach a nižších podkategóriách. Súčasťou portálu skcinema.sk sú aj sekcie, ku ktorým má verejnosť prístup len v prostredí knižnice Slovenského filmového ústavu. Patria k nim aj licencované externé databázy, ako je napríklad kolekcia databáz Medzinárodnej federácie filmových archívov FIAF. Voľne dostupné sú prostredníctvom nového slovenského portálu aj zahraničné archívy, ako je kolekcia skenov článok a recenzií amerického Pacific Film Archive či európsky televízny archív EUscreen.

Heslár databázy skcinema.sk už teraz obsahuje viac ako 75-tisíc hesiel, v budúcnosti sa tento počet bude už len zvyšovať. Návštevníci by sa mali postupom času dočkať aj voľného prístupu k samotným zdigitalizovaným filmom či aspoň ukážkam z nich. Marián Hausner vyzýva návštevníkov portálu, aby sa na tvorcov portálu neváhali obrátiť s prípadnými pripomienkami či návrhmi na jeho zlepšenie. "Pre Slovenský filmový ústav je veľmi dôležitá spätná väzba od jeho používateľov, aby sa ako služba, nástroj a pomôcka pre pamäť nielen pre bádateľov, ale i pre akéhokoľvek záujemcu o slovenské audiovizuálne dedičstvo mohol po kvantitatívnej a kvalitatívnej stránke naďalej rozvíjať“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská kinematografia #webový portál #databáza