Sherlock Holmes vstal z mŕtvych, ale zatiaľ sa nevie ako

Britský herec Benedict Cumberbatch v stredu 1. januára zažil svoj dlho očakávaný návrat ako Sherlock Holmes v úspešnom seriáli stanice BBC, ktorá posunula detektívnu klasiku do moderných reálií. Tvorcovia však zatiaľ nechávajú divákov v neistote, ako sa superinteligentnému detektívovi podarilo oklamať smrť, napísala agentúra AFP.

03.01.2014 09:00
Benedict Cumberbatch, Sherlock Holmes Foto:
Benedict Cumberbatch ako moderný Sherlock Holmes.
debata (1)

Scenáristi do prvého dielu novej série, v ktorom Sherlock Holmes vstáva z mŕtvych, zapracovali hneď niekoľko spôsobov, ktorými mohol slávny detektív prežiť. Vzdali tak poctu často za vlasy pritiahnutým špekuláciám, ktoré zaplavili internet po tom, čo v poslednom diele druhej série Holmes skočil zo strechy v zdanlivom pokuse o samovraždu. Prvú časť tretej série sledovalo podľa predbežných čísel v Británii vyše 9 miliónov divákov. „Je to dôkaz, že ak divákom dáte to, čo chcú, dokážete ich pritiahnuť, hoci Benedicta nemôžeme zhadzovať zo strechy každý týždeň,“ povedal spolutvorca televízneho Sherlocka Steven Moffat.

Seriál BBC, v ktorom Cumberbatch hrá detektíva presťahovaného z 19. storočia do dvadsiateho prvého, sa od roku 2010 vysielal v mnohých krajinách sveta vrátane Českej republiky. Keď si britský premiér David Cameron v novembri 2013 vytvoril účet na čínskom serveri Weibo, najčastejšia otázka užívateľov znela: „Kedy sa začne vysielať tretia séria Sherlocka?“ V prvej epizóde tretej série tvorcovia pripravili divákom rad prekvapení vrátane epizódnej úlohy pre skutočných Cumberbatchových rodičov. Niektorí diváci sa však sťažovali, že zápletka, točiaca sa okolo plánu teroristov vyhodiť do vzduchu britský parlament, bola príliš komplikovaná. Ďalšiu časť seriálu odvysiela BBC v nedeľu.

Seriál vyniesol ako Cumberbatcha, tak Martina Freemana v úlohe jeho verného priateľa doktora Watsona, do sfér hollywoodskej slávy. Tú v prípade Freemana spečatila aj rola Bilba Bublíka v novej filmovej trilógii Hobit režiséra Petra Jacksona.

Cumberbatch zažiaril v minulom roku ako zloduch v najnovšom filme zo série Star Trek: Do temnoty a zahral si aj zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea v snímke The Fifth Estate. Aj on hrá v Hobitovi, ale slovenskí diváci ho zaznamenajú len v prípade, že pôjdu na film v pôvodnom znení – nahovoril totiž draka Smauga.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Benedict Cumberbatch #seriál #BBC #Sherlock Holmes