Americkí kritici ocenili Coenovcov aj Cate Blanchett

Novinka bratov Coenovcov s názvom Inside Llewyn Davis už stihla získať Veľkú cenu poroty na festivale v Cannes a 3 nominácie na Zlaté glóbusy. Uznávaná filmárska dvojica si v týchto dňoch môže na konto pripísať ďalší úspech. Snímka sa stala najlepším filmom roka 2013 podľa americkej Národnej spoločnosti filmových kritikov (NSFC). Po festivalových uvedeniach by mala prísť aj do širokej kino distribúcie.

07.01.2014 15:30
Carey Mulligan, Justin Timberlake, Inside... Foto:
Carey Mulligan a Justin Timberlake (vpravo) v snímke Inside Llewyn Davis.
debata

Joel a Ethan Coenovci, ktorí majú za sebou filmy ako Skutočná guráž alebo Táto krajina nie je pre starých, triumfovali aj v kategórii Najlepšia réžia. Ďalšie dve ceny pre tento film získali Oscar Isaac (Najlepší herec) a Bruno Delbonnel (Najlepšia kamera).

Za najlepšiu herečku vyhlásili kritici Cate Blanchett za výkon vo filme Jasmínine slzy, najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal James Franco (Spring Breakers). Medzi herečkami v tejto kategórii triumfovala Jennifer Lawrence (Špinavý trik). Za najlepší cudzojazyčný film označili členovia NSFC francúzsku snímku Život Adéle, ktorú nakrútil Abdellatif Kechiche. Medzi dokumentmi zvíťazil Akt zabitia Joshuu Oppenheimera a najlepším experimentálnym filmom sa stal britsko-francúzsky dokument Leviathan režisérskej dvojice Lucien Castaing-Taylor a Véréna Paravel. Richard Linklater, Julie Delpy a Ethan Hawke získali ocenenie za scenár snímky Pred polnocou.

NSFC tvorí približne 55 kritikov z najvýznamnejších periodík Spojených štátov amerických. Nechýbajú medzi nimi novinári z magazínov Time, Newsweek, či The New Yorker a denníkov z Los Angeles, Bostonu, New Yorku a Chicaga. V sobotu oznámili víťazov svojich cien už po štyridsiaty ôsmy raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cate Blanchett #bratia Coenovci #filmové ceny