Zlatý glóbus získala otrokárska dráma, z ceny sa tešila Cate Blanchett

Kriminálny film Špinavý trik získal v noci z nedele na pondelok tri Zlaté glóbusy, zatiaľ čo snímku z otrokárskej éry Dvanásť rokov otrokom ocenili ako najlepšiu drámu roka.

13.01.2014 06:13 , aktualizované: 07:00
Steve McQueen Foto: ,
Režisér Steve McQueen (v strede v popredí) sa aj s filmovým štábom Dvanásť rokov otrokom teší z ceny pre najlepšiu filmovú drámu.
debata

Oba filmy boli nominované v siedmich kategóriách, ale žiadny film nakoniec jasne nedominoval cenám, ktoré zvyčajne naznačujú aj oscarových favoritov.

Zvláštnosťou Zlatých glóbusov je, že herecké ceny a ocenenie pre najlepší film sa udeľujú v dvoch kategóriách – pre muzikál alebo komédiu a pre drámu. Špinavý trik tak získal cenu za najlepšiu komédiu a muzikál, rovnako ako pre herečku v hlavnej i vedľajšej úlohe – pre Amy Adamsovú, respektíve pre Jennifer Lawrenceovú. Adams si ocenenie vyslúžila stvárnením podvodníčky Sydney Prosserovej a režisérovi Davidovi O. Russellovi poďakovala za to, že jej umožnil svetu ukázať, že „princezná môže rozdávať rany a nosiť hlboký výstrih“.

Herečka Cate Blanchett podľa predpokladov...
Režisér Steve McQueen (v strede v popredí) sa...
+12Herečka Robin Wright si odnášala domov glóbus...

Lawrence, ktorá minulý rok získala Zlatý glóbus i Oscara za hlavnú rolu v Russellovej Terapii láskou (2012), bola pri preberaní ceny viditeľne nervózna. „Prepáčte mi, že sa tak trasiem. Už to nikdy nerobte,“ zakričala z pódia. Špinavý trik, ktorý nakrútil režisér David O. Russell, sa inšpiroval jedným z najväčších korupčných škandálov v USA zo 70. rokov.

Medzi hercami v kategórii muzikál či komédia si prevzal Zlatý glóbus Leonardo DiCaprio, ktorý ho získal za hlavnú rolu zhýralého makléra vo filme z finančnického prostredia Vlk z Wall Street.

Snímka Dvanásť rokov otrokom od režiséra Steva McQueena, ktorú vyhlásili za najlepšiu filmovú drámu roka, sa odohráva v USA v prvej polovici 19. storočia pred občianskou vojnou a pred zrušením otroctva. Svoj tretí Zlatý glóbus v kariére získala Cate Blanchett vďaka hlavnej role v dráme Jasmínine slzy Woodyho Allena, ktorý podľa nej nakrúca filmy s takou „pravidelnosťou, že ich už takmer berieme ako samozrejmosť“.

Herečka Cate Blanchett podľa predpokladov... Foto: Reuters, PAUL DRINKWATER
Cate Blanchett Herečka Cate Blanchett podľa predpokladov získala sošku za výkon vo filme Jasmínine slzy.

Cenu za mužský herecký výkon vo filmovej dráme si odniesol Matthew McConaughey vďaka stvárneniu muža trpiaceho AIDS v snímke Dallas Buyers Club. V ďakovnej reči spomenul mimoriadne dlhý proces vzniku filmu a vyjadril sa, že je rád, že ho toľkokrát odmietli, lebo inak by sa nedostal k nemu a na záver dodal: „Tento film nikdy nebol o umieraní, vždy bol o živote.“

Druhú trofej pre túto snímku za vedľajšiu rolu získal Jared Leto, ktorý v nej stvárnil transsexuála bojujúceho s AIDS. „Takmer šesť rokov som neurobil žiadny film a musím povedať, že je pre mňa viac ako poctou môcť sa vrátiť a cítiť túto lásku a podporu,“ vyjadril sa.

Mexický režisér Alfonso Cuarón dostal Zlatý glóbus pre najlepšieho režiséra za vesmírnu snímku Gravitácia. Najlepší scenár napísal podľa hlasujúcich Spike Jonze za futuristickú romancu Her (Ona), ktorú aj režíroval.

Najlepším zahraničným filmom je talianska Veľká nádhera. Úspechu sa dočkala aj írska rocková kapela U2, ktorá dostala cenu za najlepšiu filmovú pieseň za skladbu Ordinary Love zo snímky Mandela: Long Walk to Freedom (Mandela: Dlhá cesta k slobode).

zväčšiť Herec Matthew McConaughey sa stal najlepším... Foto: SITA/AP, Paul Drinkwater
Matthew McConaughey Herec Matthew McConaughey sa stal najlepším hercom v dráme za výkon vo filme Dallas Bueyrs Club.

Celkovo 85 členov Asociácie zahraničných novinárov v Hollywoode udeľuje ceny v celkovo 25 filmových i televíznych kategóriách. Verejnosť s napätím očakáva nielen víťazov filmových, ale rovnako aj televíznych kategórií.

Najlepším dramatickým televíznym seriálom sa tento rok stal Perníkový tatko, najlepším televíznym filmom Liberace. Za výkon v tomto filme si cenu pre najlepšieho herca v televíznom filme alebo minisérii odniesol Michael Douglas. Z herečiek sa tešila napríklad Robin Wright za výkon v dramatickom seriáli z politického prostredia House of cards, či Elizabeth Moss za výkon v seriáli Top of the lake. V komediálnej kategórii dominoval projekt Brooklyn Nine-Nine.

Už 71. ročník vyhlasovania cien moderovali v hoteli Beverly Hilton druhýkrát herečky Tina Fey a Amy Poehler. Ceremoniál pritiahol množstvo hviezd, ktoré sa usadili v hľadisku, prípadne Zlaté glóbusy odovzdávali. Nechýbal medzi nimi Tom Hanks, Robert Redford, Meryl Streep, Cate Blanchett, Julia Roberts, Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Amy Adams, Reese Witherspoon, Jennifer Lawrence, Bruce Dern a rad ďalších.

Chýbal však herec, scenárista a režisér Woody Allen, ktorý dostal Cenu Cecila B. DeMille za celoživotné dielo. Cenu za neho prevzala herečka a jeho niekdajší partnerka Diane Keaton. „V istom zmysle mi láme srdce, keď si uvedomím, že Woodyho poznám už tak dlho,“ poznamenala 68-ročná herečka na adresu ich 45-ročného priateľstva. Allen podľa nej počas svojej kariéry pracoval so 179 herečkami, ktoré po štyri desaťročia vytvárajú nezabudnuteľné ženské postavy. Poctu jeho filmovému umeniu uviedla herečka Emma Stone slovami: „Woodyho práca už desaťročia mení to, ako vnímame život, lásku a neurózy.“

Zlaté glóbusy sú považované za dôležitý ukazovateľ oscarových favoritov. Nominácie na Oscarov budú oznámené vo štvrtok.

Víťazi 71. ročníka Zlatých glóbusov:

FILMY

Najlepší film – dráma: 12 rokov otrokom
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – dráme: Cate Blanchett – Jasmínine slzy
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – dráme: Matthew McConaughey – Dallas Buyers Club
Najlepší film – komédia alebo muzikál: Špinavý trik
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Amy Adams – Špinavý trik
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Leonardo DiCaprio – Vlk z Wall Street
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Jennifer Lawrence – Špinavý trik
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Jared Leto – Dallas Buyers Club
Najlepšia filmová réžia: Alfonso Cuarón – Gravitácia
Najlepší filmový scenár: Spike Jonze – Ona
Najlepší cudzojazyčný film: Veľká nádhera – Taliansko
Najlepší animovaný film: Ľadové kráľovstvo
Najlepšia pôvodná hudba: Alex Ebert – Všetko je stratené
Najlepšia pôvodná pieseň: Ordinary Love – z filmu Mandela: Long Walk to Freedom

TELEVÍZIA

Najlepší televízny seriál – dráma: Perníkový tatko
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Robin Wright – House of Cards
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Bryan Cranston – Perníkový tatko
Najlepší televízny seriál – komédia alebo muzikál: Brooklyn Nine-Nine
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Amy Poehler – Parks and Recreation
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Andy Samberg – Brooklyn Nine-Nine
Najlepší miniseriál alebo televízny film: Liberace
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Elisabeth Moss – Top of the Lake
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Michael Douglas – Liberace
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe seriálu, miniseriálu alebo televízneho filmu: Jacqueline Bisset – Dancing on the Edge
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe seriálu, miniseriálu alebo televízneho filmu: Jon Voight – Ray Donovan

debata chyba
Viac na túto tému: #ceremoniál #Zlaté glóbusy #ocenení #Špinavý trik #vyhlásenie #Dvanásť rokov otrokom