Redfordov festival opäť oslavuje nezávislosť

"Nezávislý film som nikdy nevnímal ako protiklad hollywoodskeho. Je to rozšírenie, pridaná hodnota. Vytvorili sme miesto pre mladých kreatívnych umelcov, aby svoju prácu mohli predviesť - veď kto vie, čo všetko sa potom môže stať?" Takto sa vyjadril herec, režisér a zároveň spoluzakladateľ a prezident Sundance inštitútu Robert Redford svoj vzťah k filmom, pre ktoré od roku 1978 pomáha vytvárať unikátne festivalové fórum. Na konferencii, ktorá vo štvrtok v americkom Utahu otvorila 38. ročník Medzinárodného festivalu nezávislých filmov Sundance, povedala hviezda aj o svojom zatiaľ poslednom filme Všetko je stratené.

18.01.2014 12:00
Sundance, Laggies Foto:
Keira Knightley (vľavo) a Chloë Grace Moretz v komédii Laggies, ktorá patrí k premiéram aktuálneho ročníka Sundance festivalu.
debata

Úspechy aj neúspechy

Dráma o jedinom hercovi vznikla taktiež bez podpory gigantov filmového priemyslu a hoci ju kritika vychválila, nedosiahla komerčný úspech ani víťazstvá na prestížnych filmových cenách. „Tento film bol veľmi čistým zážitkom, ktorý ma vrátil k mojim hereckým koreňom. Som naň hrdý, hoci nie je komerčným úspechom. Hollywood rešpektujem ako výborný biznis a sám som bol jeho súčasťou po väčšinu svojej kariéry. Za úspechom hollywoodskych filmov je však často silný lobbing a nášmu filmu najviac uškodila práve slabá snaha distribútorov,“ pochválil aj posťažoval sa 77– ročný Redford.

To, čo sa nepodarilo filmu Všetko je stratené, možno vyjde niektorému z mnohých filmov, ktoré majú na tohtoročnom Sundance premiéru. Je medzi nimi napríklad aj novinka režiséra Richarda Linklatera Boyhood (Chlapčenstvo), ktorá bude súťažiť aj o Zlatého medveďa na blížiacom sa Berlinale. Film sleduje dospievanie chlapca z rozvedenej rodiny a vývoj jeho vzťahov k obom rodičom. Tých stvárnili Ethan Hawke (Linklaterov dvorný herec) a Patricia Arquette. Ako prví uvidia návštevníci Sundance festivalu aj drámu A Most Wanted Man (Najhľadanejší muž) s hereckým obsadením v zložení Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe a Robin Wright. Príbeh nemeckého špióna na stope hľadaného teroristu sfilmoval režisér Anton Corbijn – nakrútil napríklad Američana s Georgeom Clooneym, alebo desiatky hudobných videoklipov (Nick Cave, Nirvana, Depesche Mode, Johnny Cash a iní).

V sekcii premiér programu aktuálneho ročníka možno naďabiť aj na titul The Voices (Hlasy) režisérky a výtvarníčky Marjane Satrapi, ktorá sa preslávila oceňovanou animovanou snímkou Persepolis, režisérsky debut herca Williama H. Macyho Rudderless (Bezradný), alebo komédiu Laggies (Spomalenie), v ktorej sa Keira Knightley predstaví ako žena, ktorej sa nechce dospieť. Z odľahčeného súdka bude aj hudobná komédia Frank s Michaelom Fassbenderom.

Kto sa ukrýva pod maskou uprostred? Je to herec... Foto: Sundance
Sundance, Frank Kto sa ukrýva pod maskou uprostred? Je to herec Michael Fassbender v komédii Frank. Premiéru má taktiež na Sundance.

Hviezdy sú aj v súťaži

Desaťdenný program festivalu robia atraktívnym aj jeho súťažné kategórie, hoci majú na rozdiel od medzinárodných nesúťažných sekcií prívlastok „americké“. V súboji hraných snímok zabojuje aj romantický film Song One (Prvá pieseň), v ktorom oscarová Anne Hathaway stvárňuje ženu bojujúcu o život svojho brata hudobníka. Hudba sprevádza aj životopisnou snímkou Low Down (Nízko), ktorá približuje jedinečný životný príbeh džezového klaviristu Joea Albanyho. Vo filme účinkujú aj Elle Fanning a Glen Close. Do skľučujúceho sveta väznice na Guantanáme diváka zavedie súťažná snímka Camp X-Ray s Kristen Stewart, seriálová hviezda Michael C. Hall zase dodáva lesk titulu Cold in July (Zima v júli) o mužovi, ktorý zastrelil vo svojom dome zlodeja a teraz sa desí následkov.

Víťazov v súťažiach hraných aj dokumentárnych filmov vyhlásia 26. januára, keď sa tohtoročný Sundance aj skončí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Redford #Sundance #nezávislý film