Artfilm osviežia aj víťazi z Cannes

Niekoľko filmov, ktoré len pred vyše mesiacom absolvovali svoju premiéru na festivale v Cannes, ponúkne vo svojom programe aj Artfilm Trenčianske Teplice - Trenčín. Je ťažké pre relatívne malý slovenský festival získať také čerstvé novinky?

24.06.2008 07:07
tulpan Foto:
Film Tulpan získal v Cannes cenu Un Certain Regard.
debata

„Najväčší problém je, že niektoré festivaly z okolitých krajín si žiadajú takzvanú premiéru, ktorá už aj tak premiérou nie je. A keďže ľudia zo zahraničia ešte stále Slovensko vnímajú nejako zvláštne, ako súčasť českého teritória, súhlasia s tým. Takto sme pre niektoré festivaly nedostali viacero zaujímavých titulov,“ vysvetľuje Ľudmila Cviková, umelecká riaditeľka Artfilmu.

Podľa nej to majú ľahšie veľké festivaly kategórie A, ako napríklad Karlove Vary. Nevýhodou je aj to, že Slovensko je pre obchodníkov s filmom malá krajina a trh. Predajcovia často povedia, aby sa záujemcovia ozvali až po festivale v Cannes. ,,Medzitým si väčšinou cez internet kontrolujú, o aký festival ide, či je dôležitý, akú má návštevnosť, aký má medzinárodný význam," hovorí Cviková.

V hlavnej súťaži ponúkne Artfilm dva filmy z Cannes. Maďarský režisér Kornél Mundruczó súťažil v máji o Zlatú palmu, teraz sa s rovnakým filmom Delta, inšpirovaným dvoma dramatickými klasikami – Shakespearovým Hamletom a Euripidovou Elektrou – uchádza o Modrého anjela na Artfilme. Druhým filmom je rusko-kazašský Tulpan režiséra Sergeja Dvorstevoja. Slogan tejto komédie znie: ,,Veľké uši môžu byť naozajstným problémom, zvlášť, keď nie ste princ Charles." Okrem ceny Un Certain Regard si film v Cannes vyslúžil aj niekoľkominútové standing ovations.

V sekcii Panoráma Východu bude zase súťažiť ruská snímka Shultes režiséra Bakura Bakuradzeho, film o bývalom atlétovi, ktorého život zmení autonehoda. V nesúťažnej sekcii Panoráma sa hneď po Cannes premieta Soľ tohto mora (r. Annemarie Jacir), príbeh Brooklynčanky, ktorá sa rozhodne vrátiť do Palestíny, krajiny svojich predkov. V rovnakej sekcii uvedie festival aj Tri opice, drámu jednej rodiny a zároveň zvláštny detektívny príbeh tureckého režiséra Nuri Bilge Ceylana.

Z Cannes si v máji odniesol cenu za réžiu. Aj film, ktorý festival otvorí, získal niekoľko cien v rámci canneského Týždňa kritikov. Belgickú romantickú komédiu Moskva, Belgicko z prostredia robotníckej štvrte Moskva v Gente príde na festival osobne uviesť režisér Christophe Van Rompaey a herec Jurgen Delnaet.

debata chyba