Recenzia: Podvod, na ktorý radi naletíte

Len vlani slávil režisér David O. Russell celosvetový úspech s komédiou o zrejme najnemožnejšom tanečnom aj ľúbostnom partnerstve v dejinách filmu. Po ošiali, ktorý spôsobila Terapia láskou, však rozhodne nezaspal na vavrínoch. Nezameniteľný štýl, akým v predchádzajúcom filme zachytil nuansy vzťahu dvoch "šialencov", tentoraz rozohral na pozadí veľkej krimi blamáže. A to, čo minule začal, teraz dotiahol do dokonalosti. Opäť pri tom potvrdil, že receptom na výnimočný film nie je nevyhnutne závratne originálna zápletka či vražedne inteligentné dialógy. Niekedy proste stačí len strhujúci štýl, výborné herecké obsadenie a emócie, ktorým divák neodolá.

24.01.2014 13:36
spinavy trik american hustler Foto:
Dobrý podvodník predsa nemôže mať pravé ani vlasy! Christian Bale (vľavo), Bradley Cooper a Amy Adams v snímke Špinavý trik.
debata

Veľká šaráda malých hráčov

Špinavý trik vás možno dostane už otváracou scénou. Áno, na 100-kilového Christiana Balea ste už zrejme boli vďaka trailerom či promo obrázkom z filmu pripravení, na mikroskopickú exkurziu do tajov jeho bizarného príčesku vás však nemôže pripraviť nič. Nepozeráte sa však len na hlavu hlavného hrdinu Irvinga Rosenfelda, ale priamo do jeho duše. Do duše podvodníka (telom aj dušou), ktorého pôžitkárstvo v každom ohľade prevyšuje jeho pud sebazáchovy.

Jeho krehké, starostlivo vyčesané sebavedomie však nie je veľký problém zraziť k zemi. Agent DiMaso (v bezkonkurenčne komickom podaní Bradleyho Coopera) to dokáže jediným rýchlym chmatom. Celkom si užíva, že má pod palcom takú „veľkú rybu“. Ale hlavne dúfa, že ho dovedie ku skutočným veľrybám – k senátorom, starostom a prominentným právnikom zapleteným do toho najväčšieho korupčného škandálu, ktorý odhalí práve on – mladé ucho s nekonečnými ambíciami! A Irving mu skrátka musí pomáhať. Inak sa aj so svojou očarujúcou komplickou môžu rozlúčiť na pekne dlhý čas so slobodou.

Plán je spočiatku celkom jednoduchý – Irving mu dohodí štyroch seberovných podvodníkov a sám je voľný. Keď však DiMaso zacíti v povetrí kapitálny úlovok, plán sa začína nebezpečne meniť. O niekoľko dní už zahŕňa milióny z peňazí daňových poplatníkov, mexického „arabského šejka“ aj žijúcu legendu americko-talianskej mafie (samozrejme, s tvárou Roberta DeNira). Rýchlik sa rozbieha a Irving pri čakaní na to, kedy sa v tej závratnej rýchlosti vykoľají, nestíha prehĺtať tabletky na svoje choré srdce. Ani on však netuší, že skutočnú hrozbu predstavujú tie, ktoré má sám najradšej: šialená a nebezpečná manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence), ktorá si ho drží nakrátko tajomnou vôňou nechtov a láskou k nevlastnému synovi, a milenka Sydney, alias lady Edith Greensly (Amy Adams), ktorá sa mu za jeho nerozhodnosť mstí v náručí ich trýzniteľa DiMasa.

Baví, zvádza, zavádza

Žiadny podvod nie je taký príťažlivý ako ten „pravý“. Aj Špinavý trik má túto výhodu – vznikol na motívy veľkého amerického „prúseru“ z prelomu 70. a 80. rokov (dobovú štylizáciu si film naozaj vychutnáva). Samotná zápletka, nech už je akokoľvek „zapletená“, je však v tomto prípade len podmazom k brilantnej šaráde plejády vysoko zábavných postáv. Vďaka ich bezchybným hereckým predstaviteľom sa vám dostanú až pod kožu.

Zdá sa, že Russell svoje filmy stavia práve na hercoch – a tých si vie nielen dobre vybrať, ale im aj náležite pomáha. Keď film sleduje ich flirty, kamera priam tancuje, zvádza diváka rovnako bezostyšne a účinne ako prešibané krásky na plátne svoje mužské obete. Keď sa máte stať svedkom niečieho zaslúženého pádu, buďte si istí, že vám bude dovolené vychutnať si ho lepšie, akoby išlo o vášho skutočného nepriateľa. Je pravda, že niekedy režisér stavia na imidži, ktorý svojim hercom stvoril už v minulosti – ono však ešte predsa len chvíľu potrvá, kým sa divákom zunuje nevypočítateľná strela Jennifer Lawrenceovej.

Tak, ako v prípade Terapie láskou, aj Špinavý trik má len ťažko uchopiteľné čaro. Tak šikovne, ako Russell pracuje so svojimi hercami, mu to však ide aj s divákom. Možno nenaplní všetky intelektuálne či umelecké potreby náročnejšieho diváka, to, že všetko stavil na zábavnosť svojej snímky, z nej však rozhodne nerobí vtip na jedno použitie. Blížiaci sa boj o Oscary, v ktorom má Špinavý trik hneď desať šancí zabodovať, bude viac než zaujímavý.<pe>

Hodnotenie Pravdy: 5/5

Špinavý trik / USA 2013 / réžia: David O. Russell / scenár: Eric Warren Singer, David O. Russell / hudba: Danny Elfman / hrajú: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence, Robert DeNiro a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 22. január

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeremy Renner #Jennifer Lawrence #Bradley Cooper #Amy Adams #Christian Bale #Špinavý trik #David O. Russell #Robert DeNiro