Zomrel oscarový herec Seymour Hoffman (46), predávkoval sa

Herec Philip Seymour Hoffman, držiteľ Oscara za výkon vo filme Capote, zomrel vo veku 46 rokov.

02.02.2014 19:59 , aktualizované: 21:02
Philip Seymour Hoffman Foto: ,
Herec Philip Seymour Hoffman.
debata (3)

Podľa správ Wall Street Journal našli herca mŕtveho v kúpeľni jeho apartmánu v newyorskej štvrti West Village. Hoffmana mal nájsť jeho blízky priateľ, ktorý ho navštívil a keď zhruba polhodinu pred poludním objavil jeho telo, okamžite privolal 911.

Smrť 46-ročného herca už potvrdila polícia aj lekár. Oficiálne je už aj stanovisko o pravdepodobnej príčine smrti – tou sa stalo predávkovanie. Detaily však určí až podrobná pitva. Portál periodika New York Post uverejnil informáciu, že Hoffmana údajne našli s injekčnou striekačkou zapichnutou v žile. Denník New York Times citoval nemenovaného policajta, podľa ktorého pri zosnulom našli striekačku aj obálku (pravdepodobne s heroínom). „Je dosť zjavné, že to bolo predávkovanie,“ komentoval údajne príslušník polície.

Herec Philip Seymour Hoffman.
Herec Philip Seymour Hoffman prevzal cenu pre...
+5Herec Joacquin Phoenix, režisér Paul Thomas...

V roku 2006 pritom herec priznal užívanie drog. Počas štúdia na hereckej škole Newyorskej univerzity údajne vyskúšal všetko, čo sa len dalo. „Šiel som vo všetkom, drogách, alkohole. Vyskúšal som všetko, k čomu som sa dostal,“ uviedol vtedy v televíznom rozhovore. Veľmi rýchlo vraj vtedy skončil a šiel na liečenie, lebo dostal strach o život. Minulý rok však pripustil, že do toho opäť spadol po 23 rokoch, ako bol čistý. Absolvoval aj novú, no pomerne krátku odvykaciu liečbu.

Herec Philip Seymour Hoffman sa narodil 23. júla 1967 na predmestí New Yorku. Debut pred filmovou kamerou absolvoval v nezávislom nízkorozpočtovom filme Triple Bogey on a Par Five Hole a o rok neskôr získal prvú veľkú rolu vo filme My new gun.

Prelom v jeho kariére znamenala snímka Paula W. Andersona Boogie nights (Hriešne noci) a zo sympatického mierne zaobleného chlapíka sa stala ikona nezávislých filmov. S Andersonom spolupracoval na všetkých ďalších jeho filmoch – s výnimkou drámy Čierna krv. Nevyhýbal sa však ani titulom s veľkým komerčným zásahom ako Červený drak, Návrat do Cold Mountain alebo Mission: Impossible III.

V roku 2006 získal sošku Oscara za výkon vo filme Capote. Na rovnakú sošku ho však nominovali ešte ďalšie tri razy – v roku 2008 za výkon vo filme Vojna Charlieho Wilsona, v roku 2009 za film Doubt a v roku 2013 za výkon v snímke Majster.

Jeho najaktuálnejšou úlohou bola postava Plutarcha vo filmovom spracovaní ságy Hry o život. Ako sa tvorcovia vysporiadajú s hercovou smrťou, keďže ešte dva filmy zo série sú vo fáze postprodukcie, nie je zatiaľ známe.

Herec žil s kostýmovou dizajnérkou Mimi O'Donnellovou, s ktorou mal tri deti – syna Coopera Alexandra a dcéry Tallulah a Willu. Nie je známe, či v čase hercovej smrti bol s ním v newyorskom byte aj niekto z jeho rodiny.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Oscar #predávkovanie #Philip Seymour Hoffman