Temný rytier trhá rekordy, prekonal aj pavúčieho muža

Temný rytier rekordne zarobil. Za jeden deň distribučného premietania získal 66,4 milióna dolárov (asi 1,2 miliardy Sk) a za úvodný víkend si pripísal na konto vyše 158 miliónov dolárov. Ako uviedol distribútor, spoločnosť Warner Brothers, film prekonal minuloročný rekord tretieho dielu príbehu o komiksovom hrdinovi Spidemanovi - Spider-Man 3 (2007).

21.07.2008 01:00
Batman alias Christian Bale Foto:
Batman ovládol americké kiná a jeho plno aj v reklame.
debata

Zarobená suma teda len za necelé štyri dni premietania pokryla viac ako trištvrtiny nákladov snímky Temný rytier. Nakrúcanie stálo 185 miliónov dolárov (asi 3,5 miliardy Sk). Filmu sa ušlo množstvo kladnej kritiky, najmä za výkon nešťastne zosnulého herca Heatha Ledgera, ktorý si zahral šialeného zločinca Jokera. Podľa kritiky by si herec zaslúžil za stvárnenie roly posmrtného Oscara.

„Sme šokovaní spätnou väzbou, ktorej sa nám dostalo, či už od kritikov, alebo publika. Sme na tento film veľmi hrdí,“ uviedol riaditeľ distribúcie Warner Brothers Dan Fellman. Predpokladá sa, že celosvetové zisky by mohli presiahnuť hranicu 350 miliónov dolárov.

Naopak, mierne sklamanie vyvolalo umiestnenie snímky Mamma Mia!, ktorá skončila v rebríčku návštevnosti amerických kín na druhom mieste. Tržba prvého víkendu premietania sa vyšplhala k sume 27, 6 milióna, čo síce rozhodne nie je zlý výsledok. Mohol však byť omnoho vyšší, keby muzikál s pesničkami švédskej kapely ABBA nevstupoval do kín práve s víťazným Temným rytierom. Do prvej päťky sa prebojovala ešte snímka Cesta do stredu Zeme. Drží sa v nej aj Hancock s Willom Smithom v hlavnej úlohe a pokračovanie príbehu o Hellboyovi.

Rebríček návštevnosti:

1. The Dark Knight – 158.1 milióna dolárov
2. Mamma Mia! – 27.6 milióna dolárov
3. Hancock – 14 miliónov dolárov
4. Journey to the Center of the Earth – 11.9 milióna dolárov
5. Hellboy II – 10 miliónov dolárov

debata chyba