Láska hory neprenáša. Do kina však pritiahne

Nakrútiť dobrý film niekedy nestačí. Treba ho vedieť aj dobre predať, a teda správne načasovať. Vtedy sa môže výborne dariť aj filmu, ktorý dobre nakrútený nie je. Jednou z príležitostí, ako dostať diváka do kina takmer na čokoľvek, je aj sviatok zamilovaných - Valentín. Hoci tohtoročná ponuka kín zatiaľ veľa romantiky nepriniesla, niekoľko tipov na filmy o láske sa predsa len nájde.

14.02.2014 09:00
Zimný príbeh, film Foto:
Zrejme "najvalentínskejším" filmom, ktorý aktuálne nájdete v kinách, je Zimný príbeh. Ústrednú dvojicu v ňom stvárňujú Colin Farrell a Jessica Brown Findlay.
debata

Láska možno hory neprenáša. Naplniť kinosálu by sa jej však podariť mohlo. Možno práve toto si povedali aj tvorcovia romantickej snímky Zimný príbeh, ktorá do kín v zahraničí aj na Slovensku prišla práve deň pred svätým Valentínom. Film, ktorý nakrútil americký filmár Akiva Goldsman (držiteľ Oscara za scenár k snímke Čistá duša), je príbehom veľkej lásky, ktorá prekoná všetko – spoločenské konvencie, smrť aj logiku. Film ako celok je síce divokou a nesúrodou fantazmagóriou, nemožno mu však uprieť niekoľko „valentínskych“ kvalít. Tým najlepším je vo filme práve krehký vzťah ústrednej dvojice – šarmantného zlodeja Petra v podaní Colina Farrella a smrteľne chorej Beverly, ktorú stvárnila pôvabná Jessica Brown Findlay. Ich osudová romanca sa odohráva v magických kulisách historického New Yorku a ulahodí najmä tým, ktorí sa neváhajú za láskou vydať do ríše rozprávok.

Adele a Frank zo snímky Predĺžený víkend sa síce nemusia báť mágie či smrteľných chorôb, ani ich láska to však nemá jednoduché. Adele (Kate Winslet) sa utápa v zúfalstve po tom, ako ju opustil manžel, Frank (Josh Brolin) je na úteku z väzenia. Muž spočiatku pre Adele a jej syna Henryho predstavuje hrozbu, no čoskoro odhalí svoju citlivú tvár. Vzťah, ktorý vznikol za takých bizarných okolností, nemá veľkú šancu na prežitie. Nádej ale zomiera posledná. Emotívny film o osude jednej vysoko nepravdepodobnej lásky je v slovenských kinách od 6. februára.

Láska má mnoho podôb a aj kiná ponúkajú okrem tradičnej romanticky aj niekoľko špecialít. Napríklad druhú časť dlhoočakávaného filmu Larsa Von Triera Nymfomanka. Príbeh ženy, ktorá sa celý život zmieta v zajatí svojej posadnutosti sexom, v záverečnej snímke rýchlo naberá na obrátkach. Na rozdiel od jednotky prináša viac bolesti ako pôžitku, nechýba jej však ani výborný humor.

Nevšedným zážitkom môže byť aj nový remake legendárnej dobrodružno-romantickej snímky Angelika. Koprodukčná snímka, v ktorej titulnú hrdinku stvárnila zvodná francúzska herečka a speváčka Nora Arnezeder, má síce oficiálnu slovenskú premiéru až 27. februára, niektoré kiná sa ju však rozhodli po prvý raz špeciálne uviesť práve na Valentína.

O láske v pohodlí domova

Ak ste si v ponuke kín nič nevybrali, možno vám s valentínskou náladou pomôže niektorý z týchto filmov. Všetky sú už dostupné na DVD.

Pred polnocou (2013)
Zavŕšenie slávnej trilógie režiséra Richarda Linklatera sa vracia k Jessemu (Ethan Hawke) a Celine (Julie Delpy) v čase, keď sú už starší a múdrejší. I tak sa však ich láske nevyhýbajú nedorozumenia ani stereotyp. Skutočná perla medzi romantickými snímkami ponúka inteligentné dialógy, humor aj dotyk s realitou, ktorý sa tomuto žánru zväčša vyhýba.

Terapia láskou (2012)
Sladko-trpká komédia Davida O. Russella ponúka na lásku nový pohľad. Jej hrdinovia v podaní Bradleyho Coopera a Oscarom ocenenej Jennifer Lawrenceovej sú totiž nefalšovaní blázni! Najskôr ich zblíži spoločná záľuba v hysterických výstupoch, neskôr aj ranný džoging a spoločná účasť v tanečnej súťaži.

Líbánky (2013)
Film Jana Hřebejka sa síce odohráva na veľkolepej svadobnej oslave, no je skôr vypätou drámou než odľahčenou romantikou. Tereza (Anna Geislerová) a Radim (Stanislav Majer) si pred oltár prinášajú zlé skúsenosti z minulých vzťahov, ale aj vieru v nové začiatky. Všetko však môže pokaziť tajuplný hosť, ktorý sa bez pozvania objavil pri svadobnom stole.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nymfomanka #kiná #Valentín #romantické filmy #Zimný príbeh #Predĺžený víkend #Angelika