Oscary slovenskou návštevnosťou kín nezamávali

Nie je žiadnym tajomstvom, že vkus slovenských divákov s názormi porotcov filmových cien či festivalov nemá veľa spoločné. V rovnakom duchu možno zhodnotiť aj aktuálne výsledky návštevnosti slovenských kín vzhľadom na nedávne udeľovanie cien americkej filmovej akadémie.

07.03.2014 07:00
12 rokov otrokom Foto: ,
Snímka 12 rokov otrokom sa stala filmom roka na 86. ročníku vyhlásenia cien Oscarov. Veľa slovenských divákov si však k nej v kinách dosiaľ cestu nenašlo.
debata (1)

Na porovnanie, či aspoň pobavenie, snímku 12 rokov otrokom, ktorá získala tri sošky Oscara, vrátane v kategórii Najlepší film, videlo od 23. januára v slovenských kinách zhruba deväťkrát menej divákov, ako českú komédiu Dědictví aneb kurvaseneříká za dva týždne od premiéry.

„Film 12 rokov otrokom aj napriek svojim nesporným kvalitám nie je pre každého, možno skôr pre filmových fajnšmekrov – otroctvo je predsa len ťažká téma. Nie je to film, od ktorého by sme na Slovensku mohli očakávať nejaký zásadný komerčný úspech. V Spojených štátoch dosiahol vysokú návštevnosť aj preto, že je táto téma Američanom vlastná,“ vraví Zuzana Szabóová z distribučnej spoločnosti Bonton Film, ktorá na slovenský trh oceňovanú snímku priniesla.

Hoci túto drámu v rámci jej klasickej kinodistribúcie videlo len zhruba 8 600 slovenských divákov, vzhľadom na charakter filmu aj aktuálny stav návštevnosti kín ide podľa Szabóovej o slušný výsledok. Čísla navyše ešte určite porastú – po oscarovom úspechu mnohé kiná film plánujú opäť premietať. „Repríza môže prilákať tých, ktorí na film predtým nereagovali, a možno ich práve oscarový úspech presvedčil,“ myslí si Szabóová. Vo všeobecnosti však slovenský divák počuje skôr na atraktívnu odľahčenú tému či povesť kvalitnej zábavy, ako na to, či film získal prestížne ocenenia. Ideálnym príkladom je komédia Martina Scorceseho Vlk z Wall Streetu, ktorá síce na Oscaroch pohorela, v slovenských kinách ju však videlo už takmer 96-tisíc divákov.

Jednoznačne najúspešnejším oscarovým titulom je v slovenských kinách animovaná rozprávka Ľadové kráľovstvo, ktorú si nenechalo ujsť viac ako 166-tisíc divákov. V kinách sa drží už dvanásty týždeň.


Ako sa vyznáte v Oscaroch?

1. Herečka Cate Blanchett získala tento rok už svojho druhého Oscara. Za výkon v akom filme má toho prvého?

2. Herečka Meryl Streep drží rekord v počte nominácií na Oscara v celej histórii udeľovania cien. Koľko nominácií doposiaľ mala?

3. Herec Leonardo DiCaprio bol tento rok nominovaný za výkon vo filme Vlk z Wall Street. Cenu nezískal. Kolegovia mu ju vyfúkli dovedna už päťkrát. Pýtame sa, za aký film z nasledovných nebol nominovaný?

4. Najlepší režisér roka - Mexičan Alfonso Cuarón nakrútil aj jeden z dielov filmovej série Harry Potter. Ktorý z nich?

5. Herec Jared Leto ocenený Oscarom za výkon vo vedľajšej úlohe je aj frontman hudobnej kapely. Ako sa volá?

6. Herec Matthew McConaughey, držiteľ Oscara v kategórii najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe, pre svoju rolu podstúpil výraznú fyzickú premenu. Akú?

7. Režisér filmu roka - snímky 12 rokov otrokom - Steve McQueen doposiaľ nakrútil len tri celovečerné filmy. Ktorý v zozname medzi ne nepatrí?

8. Ocenená herečka Lupita Nyong´o vyrastala v kenskom Nairobi. Narodila sa však v celkom inej krajine a na inom kontinente než je africký. Kde presne?

9. Známy hollywoodsky herec Tom Hanks je jedným z dvoch hercov v histórii Oscarov, ktorý získal sošku dva roky za sebou. Pýtame sa, za aké filmy ich dostal?

10. Rekord v počte ocenení Oscarov držia filmy, ktoré získali zhodne po jedenásť sošiek. V histórii sú len tri, v našom zozname však jeden medzi ne nepatrí. Ktorý?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #12 rokov otrokom #Oscar 2014 #návštevnosť kín