Oscarová dráma znovu otvára diskusiu

Pravda či fikcia? Prívlastok "skutočný príbeh" vo svete filmov už dávno pomáha nielen k dobrým tržbám, ale aj k prestížnym oceneniam. Kým však fanúšik filmárom tlieska za znovuobjavenie zázračných zabudnutých príbehov, v skeptikovi sa prebúdzajú pochyby o ich hodnovernosti či účelovosti. Inak to nie je ani v prípade snímky 12 rokov otrokom, ktorá nedávno triumfovala na 86. ročníku Oscarov. Film vznikol na základe knižnej predlohy Solomona Northupa, slobodného Afroameričana, ktorého uniesli otrokári.

07.03.2014 09:00
12 rokov otrokom Foto:
Solomon Northup, ktorého v snímke 12 rokov otrokom stvárnil Chiwetel Ejiofor, mal pohnutý osud aj po oslobodení z otroctva. Začiatkom 60. rokov 19. storočia záhadne zmizol.
debata

Pohnutý osud bez happy endu

Solomon Northup bol slobodným Newyorčanom čiernej pleti. Už jeho rodičia boli spod otroctva oslobodení, o jeho štatúte teda ani v prvej polovici 19. storočia nemohli byť pochybnosti. Farmár, huslista a otec od rodiny sa aj tak stal obeťou únosu a následného predaja do otroctva, o čom ihneď po svojom oslobodení v roku 1853 (po dvanástich rokoch v otroctve) napísal pútavú knihu. Hoci film režiséra Steva McQueena už o udalostiach po Northupovom oslobodení nehovorí, hrdina, ktorého vo filme stvárnil Chiwetel Ejiofor, sa v skutočnosti svojich väzniteľov a únoscov pokúšal dohnať aj pred súd. No neuspel – ako černoch, hoci slobodný, totiž pred súdom nemohol proti bielym svedčiť.

Northup sa stal maskotom boja za abolíciu a precestoval kus Ameriky, aby o svojich skúsenostiach prednášal. Jeho osud však nemá žiaden „happy end“ – začiatkom 60. rokov 19. storočia jeho stopa záhadne mizne. Niektoré zdroje vravia, že sa z neho stal tulák a opilec, iní tvrdia, že ho opäť uniesli, či dokonca zavraždili otrokári.

Solomon a jeho príbeh pomaly upadali do zabudnutia. Kniha Dvanásť rokov otrokom však v 30. rokoch minulého storočia vstúpila do života dospievajúcej Sue Eakinovej, ktorá vyrastala práve v tej časti Louisiany, kde Northupa uniesli.

Politicky korektné víťazstvo?

Z Eakinovej sa stala historička a podráždená tvrdeniami, že jej obľúbená kniha je len kopou lží, rozhodla sa zasvätiť život hľadaniu pravdy. V roku 1968 vydala spolu s kolegom Joseph Logsdonom editovanú verziu Northupovej knihy. Stigma, ktorú zo sebou téma nesie, sa jej nevyhla, v segregovanej americkej spoločnosti vzbudzovala biela žena pátrajúca po osudoch čierneho otroka veľa negatívnej pozornosti. Lenže Eakinová sa nevzdala a ďalšiu verziu Northupovej knihy, doplnenú o nové poznatky, vydala ešte v roku 2007 ako 88-ročná.

Práve tu našiel inšpiráciu britský filmár Steve McQueen, oslavovaný tvorca nonkomformných snímok Hlad a Hanba. Eakinovej sa nezabudol poďakovať ani pri preberaní Oscara. Jeho film urobil z osudov Solomona Northupa opäť živú tému a Northupovi priniesol aj niekoľko kurióznych, hoci oneskorených zadosťučinení – The New York Times napríklad v utorok po 161 rokoch zverejnili opravu k článku o Solomonovom únose, kde jeho meno opakovane skomolili na Northrop a Northrup. McQueen však zároveň čelí aj obvineniam z oscarovej vypočítavosti či z nereálne jednostranného pohľadu na Northupov osud. Tradične sa nájdu aj takí, ktorí jeho víťazstvo na Oscaroch považujú za ďalší dôkaz o moci politickej korektnosti.

Filmu 12 rokov otrokom sa v každom prípade darí aj po Oscaroch výborne. Medzinárodnú premiéru mal síce ešte vlani v lete a aktuálne ho dostať už aj na DVD-nosičoch, pre obrovský záujem ho však do viac ako tisíc kín po celej Severnej Amerike opäť nasadia do svojich programov. Výborne sa darí aj knižnej predlohe – kým ešte minulý týždeň bola v rebríčku predajnosti portálu Amazon na 326. priečke, aktuálne okupuje šestnástu.


Ako sa vyznáte v Oscaroch?

1. Herečka Cate Blanchett získala tento rok už svojho druhého Oscara. Za výkon v akom filme má toho prvého?

2. Herečka Meryl Streep drží rekord v počte nominácií na Oscara v celej histórii udeľovania cien. Koľko nominácií doposiaľ mala?

3. Herec Leonardo DiCaprio bol tento rok nominovaný za výkon vo filme Vlk z Wall Street. Cenu nezískal. Kolegovia mu ju vyfúkli dovedna už päťkrát. Pýtame sa, za aký film z nasledovných nebol nominovaný?

4. Najlepší režisér roka - Mexičan Alfonso Cuarón nakrútil aj jeden z dielov filmovej série Harry Potter. Ktorý z nich?

5. Herec Jared Leto ocenený Oscarom za výkon vo vedľajšej úlohe je aj frontman hudobnej kapely. Ako sa volá?

6. Herec Matthew McConaughey, držiteľ Oscara v kategórii najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe, pre svoju rolu podstúpil výraznú fyzickú premenu. Akú?

7. Režisér filmu roka - snímky 12 rokov otrokom - Steve McQueen doposiaľ nakrútil len tri celovečerné filmy. Ktorý v zozname medzi ne nepatrí?

8. Ocenená herečka Lupita Nyong´o vyrastala v kenskom Nairobi. Narodila sa však v celkom inej krajine a na inom kontinente než je africký. Kde presne?

9. Známy hollywoodsky herec Tom Hanks je jedným z dvoch hercov v histórii Oscarov, ktorý získal sošku dva roky za sebou. Pýtame sa, za aké filmy ich dostal?

10. Rekord v počte ocenení Oscarov držia filmy, ktoré získali zhodne po jedenásť sošiek. V histórii sú len tri, v našom zozname však jeden medzi ne nepatrí. Ktorý?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otroctvo #12 rokov otrokom #Oscar 2014 #Solomon Northup