Kapitán Amerika vládne akcii

Je príťažlivý, neomylne spravodlivý, neporaziteľný - a teraz je späť. Captain America, legendárny hrdina, ktorý kedysi posmeľoval mladíkov nastúpiť do služieb Strýčka Sama, si hľadá cestu do 21. storočia. A keďže to je superhrdinom mimoriadne naklonené, bude jeho cesta hladká - obzvlášť v rodnej Amerike, kde sa od premiéry film nepretržite drží na špici rebríčka návštevnosti kín. Snímka Captain America: Zimný vojak voľne nadväzuje na svojho predchodcu z roku 2011. Prináša niekoľko bravúrnych akčných scén aj Roberta Redforda ako elegantného záporáka.

17.04.2014 12:00
"Marvel's Captain America: The Winter Soldier"... Foto:
Scarlett Johanssonová a Chris Evans v snímke Captain America: Zimný vojak.
debata

Dobové čaro je preč

Ak sa Captain America z roku 2011 čímsi odlišoval od svojich superhrdinských konkurentov (aj v očiach laikov nepoučených o jeho bohatej komiksovej minulosti), bola to doba, v ktorej sa odohrával. V najnovšom filme sa svalnatý blondín presunul zo 40. rokov 20. storočia do prítomnosti, a hoci odkazy na jeho minulosť bojovníka proti nacizmu vo filme nechýbajú, hravé kúzlo dobovej štylizácie bohužiaľ áno.

Steve Rogers alias Captain Amerika má v najnovšom filme už viac než 90 rokov. Na silách mu to však neuberá, uplatnenie našiel v špeciálnej jednotke bezpečnostnej agentúry S.H.I.E.L.D. Tá vyvíja aj prevratný špionážny systém, ktorý prispeje k bezpečnosti, o akej sa nám dosiaľ ani nesnívalo. No ako sa ukáže, systém až taký bezpečný nie je – ktosi sa doň dokázal „nabúrať“. Nestarnúci Nick Fury, veterán v čele údernej jednotky S.T.R.I.K.E. predtým, než skoná guľkou nájomného vraha, nezabudne kapitánovi pripomenúť staré známe motto všetkých hollywoodskych agentov: Never nikomu…

Slušný trhák

Ak považujeme za najdôležitejšie ingrediencie kvalitného filmu hlavného hrdinu, s ktorým sa dá stotožniť, a zápletku, na ktorej rozuzlenie bude divák naozaj zvedavý, asi by sme Kapitána Ameriku 2 veľmi nepochválili. Hoci divák musí rešpektovať, že nulový vnútorný konflikt a len o málo viac zmyslu pre humor patria u „Ameriku“ k základnej charakterovej výbave, na to, aby si k nemu vytvorili kladný vzťah, to zrejme nepostačí. Našťastie je tu aj plejáda menej čitateľných postáv, ktoré snímke dodávajú šťavu, humor aj napätie: záhadná Natasha v atraktívnom podaní Scarlett Johanssonovej, Nick Fury s tvárou Samuela L. Jacksona či korporátny záporák Alexander Pierce, ktorého stvárnil vždy presvedčivý Robert Redford.

Zápletka sa síce pokúša o aktuálnosť a prináša niekoľko zaujímavých zvratov, no s pribúdajúcou minutážou sa stáva skôr neprehľadnou kulisou k tomu, čo je vo filme naozaj dôležité. Tým je, samozrejme, akcia a našťastie stojí za to. Strihovo, trikovo aj zvukovo dokonalé scény ako napríklad tá, v ktorej Nick Fury uniká pred svojimi prenasledovateľmi v inteligentnom aute preplnenými mestskými ulicami, by boli dostatočným ospravedlnením pre vznik aj toho najhoršieho filmu. Zo zľahka nadpriemernej snímky, ako je Zimný vojak, už robia celkom slušný trhák. Na punc výnimočnosti spomedzi pestrej ponuky ďalších adaptácií slávnych komiksoviek však dobre zvládnuté filmárske remeslo nestačí.

Hodnotenie Pravdy: 3,5 / 5

Captain America: Zimný vojak 3D / USA 2014 / réžia: Anthony Russo, Joe Russo / scenár: Christopher Markus, Stephen McFeely / hudba: Henry Jackman / hrajú: Chris Evans, Scarlett Johanssonová, Samuel L. Jackson, Robert Redford a iní / dátum slovenskej kinopremiéry: 3. apríl

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová recenzia #Captain America: Zimný vojak #Captain America