Jiří Mádl v úlohe režiséra

Jiří Mádl je väčšine filmových fanúšikov známy najmä ako herec. Už niekoľko rokov však netají, že ho viac láka scenáristika, ktorú študoval v New Yorku.

19.04.2014 12:00
Jiří Mádl Foto:
Herec Jiří Mádl.
debata

Sen sa mu podarilo splniť a do kín prichádza prvý film, na ktorom sa podieľal nielen scenáristicky, ale aj ako režisér.

Scenár na motívy knihy Príbeh psa Mádl spracoval ešte ako študentský projekt na spomínanej prestížnej Film Academy New York pred tromi rokmi. Premiérou zároveň herec oslávil svoje okrúhle desiate výročie vo filmovej brandži. Pre svoj dvojitý debut si zvolil pomerne náročný žáner. Ako sám pred časom povedal, nakrútiť komédiu je totiž podľa neho určite ťažšie ako drámu. „Máte totiž jasnú úlohu – rozosmiať ľudí. Keď robíte drámu, každý si ju môže vysvetliť inak a vy sa tiež môžete skryť za umelecký zámer. Nechcem, samozrejme, také filmy zhadzovať, ale je to skrátka tak. V komédii ide, naopak, až o matematickú hodnotu – buď sa diváci smejú, alebo sa nesmejú a film nesplnil svoje poslanie. Podobne aj horor – buď sa boja, alebo sa neboja.“

Hlavným hrdinom filmu Pojedeme k moři je jedenásťročný Tomáš Hrobský. Ten túži po filmovej kariére, a tak mu rodičia splnia prianie a darujú mu k narodeninám kameru. Ich syn neváha a v kruhu svojej rodiny okamžite začne nakrúcať svoju filmársku prvotinu, pri ktorej mu asistuje aj najlepší kamarát Haris. Chlapci si nakrúcanie užívajú, ale už čoskoro zistia, že kamera dokáže odhaliť aj nepríjemné veci. Napríklad pravdu o Tomášovej láske alebo záhadné výlety jeho otca. Ten totiž dvakrát za týždeň nechodí do práce, ale niekam celkom inam… Odhalí Tomáš, čo sa za podozrivým správaním jeho otca skrýva? A aké to bude mať následky?

Okrem českých hercov Ondřeja Vetchého, Lucie Trmíkovej, Petra Šimčáka či Jana Maršála sa vo filme objaví aj Slovenka Michaela Majerníková, ktorá si s Mádlom zahrala vo filme Eštebák Už teraz je pritom jasné, že film Pojedeme k moři bude reprezentovať českú kinematografiu na najväčšom medzinárodnom filmovom festivale v oblasti detského filmu v Zlíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Mádl #Pojedeme k moři #Tomáš Hrobský