Televízie ponúkajú na Veľkú noc oddych aj duchovno

Zatiaľ čo Česká televízia predstaví na Veľkonočný pondelok premiéru digitálne reštaurovanej rozprávky Tri oriešky pre Popolušku, slovenské televízie s novými nápadmi cez sviatky neprichádzajú.

17.04.2014 16:00
medvede Foto:
K rodinným titulom v ponuke televízií bude počas veľkonočných sviatkov patriť aj česká klasika Šesť medveďov s Cibulkom
debata (3)

Kto však plánuje stráviť predĺžený víkend pri obrazovke, bude mať z čoho vyberať. Svoje si v programe nájdu deti aj dospelí.

Romantika aj profily duchovných

Rozprávky, romantika aj snímky s cirkevnou tématikou. Taká bude Veľká noc na verejnoprávnej Jednotke a Dvojke. Oba televízne okruhy pripravili pre svojich divákov tradičný program pre niekoľko generácií.

Najmenší sa môžu tešiť na príbehy so šťastným koncom, či už domácej, alebo svetovej produkcie. Už zajtra o 15.50 h. Jednotka odvysiela Galoše šťastia v réžii Juraj Herza, ktoré patria medzi klasiku československej tvorby pre deti. Film na motív diela Hansa Christiana Andersena rozpráva o víle Šťastene, ktorá sa rozhodne pri príležitosti svojich narodenín darovať ľuďom zázračné galoše, ktoré sú schopné splniť každé želanie. V sobotu v rovnakom čase sa diváci dočkajú reprízy ďalšej klasiky, Šípovej Ruženky a v nedeľu Mahulieny, zlatej panny.

Od zajtra bude Jednotka počas sviatkov vysielať denne o 17.20 h aj štvordielny film Karol – človek, ktorý sa stal pápežom, sfilmovaný životný príbeh Karola Wojtylu, ktorého nielen kresťanský svet pozná pod menom Ján Pavol II. Ďalším zaujímavým profilom bude dokument o evanjelickom biskupovi, ekumenikovi a prekladateľovi Fedorovi Ruppeldtovi. Hlas nepotlačeného svedomia má v svojom programe Dvojka a to už zajtra o 20.10 h. Druhý okruh odvysiela zajtra a v nedeľu o 10. h aj priamy prenos zo Slávnostnej veľkonočnej svätej omše z Baziliky sv. Emeráma v Nitre a mnoho ďalších programov pre veriacich.

Na Veľkú noc nemôže chýbať na obrazovkách ani romantika. Jednou z možností je nedeľný dvojdielny taliansky film Rómeo a Júlia. Obľúbený titul Štyri svadby a jeden pohreb v hlavných úlohách s Hughom Grantom a Andie MacDowellovou si môžu diváci Jednotky pozrieť v pondelok večer po počasí. Na Dvojke nazabudli ani na náročnejšieho diváka. V nedeľu 20.30 h do programu zaradila drámu Bohom zabudnuté deti z prostredia internátnej školy pre nepočujúcich a v pondelok 21.25 h oscarový sovietsko-japonský film Dersu Uzala podľa predlohy ruského cestovateľa Vladimíra Arseneva.

Takmer ako na Vianoce

Komerčné televízie veľkonočné sviatky neoslávia žiadnym špeciálnym tematicky ladeným programom. Poňali ich predovšetkým ako dni pracovného pokoja, počas ktorých je dôležité zaujať predovšetkým detského diváka . Ich neveľmi originálna dramaturgia sa tak ale vlastne takmer v ničom neodlišuje od tej Vianočnej.

Markíza napríklad už zajtra nasadí rozprávky Honza málem králem a Peklo s princeznou či rodinnú zábavu Spy Kids 4. Jojka jej bude konkurovať animovanou klasikou z 50. rokov Peter Pan či tradičným detským ťahákom Hľadá sa Nemo. Cez víkend odvysiela Markíza záverečnú časť čarodejníckej ságy Harry Potter (Dary smrti 2), rodinnú sci-fi komédiu Jumanji, francúzsky film Asterix a Obelix kontra Cézar, na Veľkonočný pondelok aj tituly Sám doma a bohatý či Madagaskar 3. Tv JOJ poteší najmenších divákov, ktorí v čase oblievačky usadnú pred televízor českou komédiou Šesť medveďov s Cibulkom.

Pre staršieho diváka, ktorý si cez sviatky užije možnosť dlhšie ponocovať, pripravila Markíza filmové večery v spoločnosti bujnej fantázie najoriginálnejších hollywoodskych filmárov – bratov Coenovcov (western Skutočná guráž v piatok o 23.30 h) a Quentina Tarantina (kultové Pulp Fiction v sobotu o 1:00 h). Jojka pod hlavičkou Kinopremiéra priláka zajtra o 20.30 h k obrazovkám milovníkov romantiky – snímka Voda pre slony sa odohráva v prostredí cirkusu v 30. riokoch minulého storočia a zahrali si v nej Reese Witherspoonová aj tínedžerský idol Robert Pattinson.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Markíza #RTVS #Joj #Veľká noc