Anthony Hopkins: Nemusím si nič dokazovať

Hviezdou filmového plátna sa stal vo veku 53 rokov. Dodnes má na konte viac ako sto filmových úloh, množstvo ocenení, Oscara a rešpekt Hollywoodu. Abstinujúci alkoholik, ktorý neznáša šoubiznis a ľudí v ňom. Nedávno oslávil svoje 71. narodeniny. Sir Anthony Hopkins.

16.01.2009 08:00
Anthony Hopkins Foto:
Herec Anthony Hopkins aj nedávno získal cenu na galavečere televízie Spike TV.
debata

V jednom z rozhovorov sa herec Anthony Hopkins vyjadril, že čakal len na Oscara a dnes má vďaka nemu vnútorný pokoj, pretože si už nič nepotrebuje dokazovať. Herectvo však nezavesil na klinec, ale hrá len vtedy, keď sa mu naozaj chce. Svoj voľný čas venuje skoro o dvadsať rokov mladšej manželke, hudobnému štúdiu v Pacific Drive v Los Angeles, kde žije a najradšej posedáva v parkoch a kŕmi vtáčiky.

Smutné dieťa
Hopkins, celým menom Philip Anthony Hopkins, sa narodil 31. decembra v roku 1937 v anglickom Walese. Ako dieťa, ktoré trpelo dyslexiou, nedosahoval dobré školské výsledky. Tým zarmucoval hlavne svojich rodičov – matku Muriel a otca Richarda Arthura. Spolužiaci, učitelia aj kamaráti sa mu vysmievali a on žil v presvedčení, že spoločnosť mu len a len ubližuje. „Vyrastal som v presvedčení, že som akýmsi netvorom, hračkou prírody, pre ktorú niet miesta na tomto svete,“ povedal v rozhovore pre český denník MF Dnes.

Od detstva bola jeho koníčkom hudba, preto sa rozhodol vyštudovať College of Music and Drama, ktorú skončil v roku 1957. Ako to už u väčšiny hercov býva, aj Anthonyho najskôr uchvátili dosky, ktoré znamenajú svet. Účinkoval v Royal Court Theatre, v Národnom divadle v Londýne a dokonca sa mu podarilo prepracovať sa na Broadway.

Pomaly ďalej zájdeš
V 60. rokoch minulého storočia sa z divadla postupne prepracovával k televíznym filmom. Od malých filmových úloh sa dostával k väčším a zaujímavejším snímkam. Vďaka režisérovi Richardovi Attenboroughovi si v roku 1977 zahral vo filme Vzdialený most, kde hral po boku už vtedy hereckých hviezd – Roberta Redfordaa či Seana O´ Conneryho. Tvrdil, že cestu si má každý vyšliapať sám, a to sa mu aj darilo. Úspechy aj ťažké spomienky z detstva však začal riešiť alkoholom. Začal sa stále viac a viac do seba uzatvárať. Každý deň začínal pohárikom tequily a večer končil pri jednej fľaši. Jeho duševný stav sa začal zhoršovať a spolupracovníci si ho prestávali vážiť. Nehľadal pomoc, veril, že svojím smútkom sa dokáže prepiť a pomôcť si sám. Ale nedokázal to. Prišiel o prvú manželku Pet Barkerovú a druhá, Jenny Lyntonová, sa od neho tiež odsťahovala.

Všetko sa zmenilo 25. decembra roku 1975, keď sa spil takmer do bezvedomia a jeho vnútorný hlas mu hovoril, že musí s alkoholom skoncovať a opäť začať žiť. Podarilo sa mu to. Vyhľadal profesionálnu pomoc, absolvoval niekoľko protialkoholických liečení a na odvykacie sedenia chodí dodnes. Už viac ako 30 rokov je abstinujúcim alkoholikom.

Úspech po päťdesiatke
Hopkins bol síce uznávaným hercom, ktorého pre veľký talent a charizmu obchádzala aj negatívna kritika,  skutočný svetový úspech sa však dostavil až po jeho päťdesiatke.
Stalo sa tak v roku 1991, keď za postavu Hannibala Lectora v Mlčaní jahniat získal Cenu newyorských filmových kritikov, Cenu národnej rady, cenu BAFTA a Oscara. Do histórie sa zapísal ako herec, ktorému stačilo byť na plátne necelú polhodinu a za svoj výkon získal najprestížnejšie filmové ocenenie – Oscara. Odvtedy sa stal jedným z najžiadanejších hercov.

Zahral si v snímkach ako Dracula, Súmrak dňa, Krajina tieňov, Legenda o vášni, Amistad, Na ostrie noža, Zoznámte sa, Joe Black či Inštinkt, po ktorom sa z filmového plátna na istý čas vytratil. V tom čase sa v médiách vyjadroval, že sa cíti unavený z toho, čo sa deje v šoubiznise. Tvrdil, že žiť s týmito ľuďmi a takýmto životom je len strata času.

Netreba sa nútiť
K filmu sa opäť vrátil v roku 2000 snímkami Mission: Impossible II a o rok neskôr pokračovaním filmu Hannibal. Odvtedy si zahral vo filmoch Česká spojka, Červený drak, Všetci kráľovi ľudia, Atentát v Ambassadore či Fraktúra. Herec dnes žije vo svojom sídle v Los Angeles so svojou treťou manželkou. Do Ameriky sa presťahoval pred tridsiatimi rokmi a chce v tejto krajine aj zomrieť. Štátne občianstvo má už takmer desať rokov, svoj britský pas odovzdal, zostal mu len titul sir, ktorý mu udelila kráľovná Alžbeta v roku 1993.

Je otcom jedinej dcéry Abigail, ktorú má z prvého manželstva. Podľa britského denníka Daily Mirror sa herec plánuje i naďalej venovať hraniu, ale aj svojej veľkej vášni – hudbe. S britským skladateľom filmovej hudby Malcom Lukerom plánuje absolvovať koncertné turné vlastnej tvorby. 

debata chyba