Nicole Kidman a štrajkujúci taxikári

Prijatie na otvorení 67. canneského festivalu bolo priam "bombastické". Nestačilo, že sa kniežacia rodina Grimaldiovcov od filmu francúzskeho režiséra Oliviera Dahana Grace de Monako (Grace: Kňažná z Monaka), ktorý festival slávnostne otvoril, dištancovala, ale svoje protestné hlasy pridali aj štrajkujúci taxikári. Sláva sa síce konala, ale nie s takou pozornosťou, akú by si bola zaslúžila.

16.05.2014 16:33
France Cannes Opening Ceremony Foto:
Tim Roth a Nicole Kidman počas slávnostnej premiéry snímky, v ktorej stvárnili prominentný monacký pár.
debata

Kto by nechcel vidieť naživo Audrey Tautou, Chiaru Mastroianni, nestarnúcu Jane Fonda, Laetitiu Casta, Adèle Exarchopoulos (z vlaňajšieho víťazného filmu Život Adèle), Gaela Garcíu Bernala, Tima Rotha a mnohých ďalších? No a, samozrejme, hviezdu večera Nicole Kidman, ktorá si zahrala hlavnú úlohu vo filme Grace of Monaco. Nicole na bojkot rodiny reagovala slovami: „Keby išlo o moju matku, zachovala by som sa rovnako.“ Tým povedala všetko. Mimochodom, film je zlý, nudný a popisný, ale Nicole hrá výborne. To je hádam jeho jediný klad, hoci k nepriaznivým dojmom prítomných mohli prispieť aj nepriaznivé okolnosti spojené s premietaním.

Otvárací večer v Cannes bol plný nahnevaných ľudí. Šoféri združení v organizácii VTC (Turistické dopravné prostriedky a taxikári) sa rozhodli pre štrajk na letisku v Nice práve v čase, keď prichádzali zahraniční hostia. Štrajk rozšírili aj na Antibes a, samozrejme, na Cannes. Protestovali proti neoficiálnym súkromníkom, ktorí im berú kšeft. Jeden z nich povedal: „Šoféri sú Litovčania, ich bosovia Rusi a autá si prenajímajú z Nemecka.“ To, že práve v tom okamihu prichádzajú o pekné sumy peňazí, ich nezaujímalo. K taxikárom sa čoskoro solidárne pridali aj šoféri autobusov a riviéru ovládol zmätok nad zmätok.

Prvá súťažná snímka Timbuktu mauretánskeho režiséra Abderrahmana Sissaka však uviedla hostí do inej reality s upozornením, že sa stávajú aj horšie veci. Sissako už v roku 2002 dostal v Cannes cenu FIPRESCI za snímku Heremakono, čakajúci na šťastie. Timbuktu je mimoriadne ambiciózny projekt, ktorý hovorí o okupácii džihádistami a ich vraždení. Film vo forme katarzie sa nakrúcal na hranici Mauretánie a Mali a na Sahare. Je plný krutosti a pútavo upozorňuje na jeden z najpálčivejších problémov súčasnosti.

Anglický režisér Mike Leigh potvrdil, že svoje dobré meno nezískal náhodou. Súťažný film Pán Turner (Mr. Turner) o známom anglickom maliarovi, žijúcom na prelome 18. a 19. storočia, patrí k vydareným životopisným filmom. Možno aj vďaka tomu, že rozličnými fázami jeho výroby tvorca strávil spolu až osem rokov. Opus Pán Turner sa nakrúcal s pomocou numerickej kamery Alexa, ktorá poskytuje nové možnosti snímania. Svojského maliara JMW Turnera bravúrne stvárnil Timothy Spall. Mimoriadne na filme sú však najmä krásne prírodné zábery a najmä dôsledné zobrazenie prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Precíznosť v hereckých prejavoch, dobových kostýmoch a atmosfére sú charakteristickým znakom tohto zaujímavého, ale azda trochu pridlhého filmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nicole Kidman #Grace Kelly #Cannes 2014 #Mr. Turner