Nezávislé ceny ovládol Wrestler, objektívy lákala krásna Alba aj Diaz

Najlepším nezávislým filmom za rok 2008 sa počas udeľovanie cien Spirit Awards stala dráma The Wrestler v hlavnej úlohe s Mickey Rourkeom.

22.02.2009 10:05
Jessica Alba Foto:
Herečka Jessica Alba vyzerala naozaj príťažlivo.
debata

Ceny rozdali v predvečer Oscarov a počet hviezd, ktoré sa objavili na ceremoniáli, bol vskutku vysoký. Odovzdávanie trofejí si vzali na starosť slávne mená Hollywoodu a atypický modrý koberec, po ktorom viedla cesta na slávnostný galavečer, poskytol reportérom obrovskú plejádu známych tvárí.

V tento večer sa však pozornosť nesústreďovala len na hviezdy z titulných stránok, ale predovšetkým na ocenených hercov a umelcov, medzi ktorými bolo množstvo nezávislých tvorcov.

Melissa Leo sa z ceny tešila. Foto: SITA
Melissa Leo Melissa Leo sa z ceny tešila.

Rola vo filme The Wrestler priniesla Rourkovi cenu pre najlepšieho herca. Najlepšou herečkou sa stala Melissa Leo za výkon vo filme Frozen River. Ako najlepší režisér bol ocenený Tom McCarthy a jeho prisťahovalecká dráma Nepozvaný hosť. Vo vedľajších úlohách žali úspechy herečka Penelope Cruz a herec James Franco.

Na pódiu zohrali známi herci niekoľko vtipných scénok. Vrcholom večera bolo provokatívne tanečné číslo herečky Teri Hatcher známej zo seriálu Zúfalé manželky, ktorá predvádzala hotový tanec profesionálnej striptérky. O komické scénky sa postarali či sa do nich spontánne zapojili aj samotní ocenení.

Americká kráska Mena Suvari. Foto: Reuters
Mena Suvari Americká kráska Mena Suvari.

Filmový večer, ktorý predchádza oscarovej slávnosti, je povestný svojou neformálnou atmosférou. Namiesto rób a smokingov prídu hviezdy v ležérnych kúskoch. Ani to však niektorým herečkám nebránilo zvoliť si na galavečer šaty z dielne svetoznámych návrhárov a zažiariť. Podarilo sa to napríklad Cameron Diaz alebo Jessica Alba, ktorá v lilavých šatách s jemnou čipkou vyzerala naozaj nádherne.

Režisér Darren Aronofsky (na obrázku s... Foto: Reuters
Darren Aronofsky a Rachel Weisz Režisér Darren Aronofsky (na obrázku s manželkou Rachel Weisz) sa tešil z ceny pre najlepší film - The Wrestler.

Mladíckym pôvabom však prekvapili aj dámy blížiace sa k päťdesiatke – herečky Andie MacDowell a Laura Dern si zvolili tmavšie tóny a strihy, ktoré vyzdvihli ich pôvaby a ženské proporcie.

Vo francúzskom módnom dome Lanvin sa obliekla herečka Lucy Liu aj jej kolegyňa Claire Danes. Na značku Versace stavila Michelle Monaghan a Chloe si vybrala Michelle Williams. V pestrofarebných kvetovaných šatách zažiarila zase herečka Mena Suvari. Módna voľba tentoraz príliš nevyšla speváčke Sheryl Crow ani jej kolegyni Mariah Carey.

Roztomilá Cameron Diaz. Foto: Reuters
Cameron Diaz Roztomilá Cameron Diaz.

Ceny Spirit Awards udeľuje americká organizácia  Film Independent  podporujúca nezávislú filmovú tvorbu. O výsledkoch rozhoduje približne 6000 členov, ktorými sa môže stať ktokoľvek, kto sa zaregistruje a zaplatí príslušný poplatok.

Herečka Teri Hatcher predviedla divoké tanečné... Foto: Reuters
Teri Hatcher Herečka Teri Hatcher predviedla divoké tanečné číslo.

Podmienkou nominácie je jedinečná vízia, originálny a provokatívny námet a náklady nepresahujúce 20 miliónov dolárov. Snímky musia byť nakrútené mimo veľké hollywoodske štúdiá, ale môžu vzniknúť v ich špecializovaných divíziách.

Herečka Kerry Washington nechýbala na udeľovaní...
Na Oscara nominovaná Taraji P. Henson rozdávala...
+31Herečka Rose Byrne.
debata chyba