Fajčiari miznú z čínskych filmov pomaly

V Číne, najľudnatejšej krajine sveta, žije asi 300 miliónov fajčiarov a láska miestnych obyvateľov k tabakovým výrobkom sa prejavuje aj v počte postáv, ktoré si na filmovom plátne či televíznej obrazovke zapaľujú cigaretu.

27.05.2014 17:37
debata

A aj keď ich počet postupne klesá, zatiaľ je tento trend pomerne pomalý, napísal spravodajský server Hollywood Reporter.

„V roku 2013 sme zaznamenali zlepšenie, ale zatiaľ sme na hony vzdialení od nefajčiarskych obrazoviek v krajine, kde stále stúpa počet fajčiarov medzi mladými ľuďmi a ženami,“ povedala denníku China Daily Sü Kuej-chua z čínskej Asociácie pre kontrolu tabakových výrobkov. Prieskum 60 dramatických diel ukázal, že v roku 2013 počet fajčiarskych scén klesol – obsahovalo ich 63 percent filmov, zatiaľ čo v roku 2007 to bolo viac ako 86 percent filmov. Fajčiarske scény vo filmoch priemerne trvali 66 sekúnd, zatiaľ čo v roku 2007 to bolo o minútu viac.

Medzi najhorších „propagátorov fajčenia“ medzi televíznymi seriálmi sa zaradilo Hľadanie cesty – o revolúcii vedenej Mao Ce-tungom, ktorý bol silným fajčiarom. V 44 dieloch seriálu bolo celkovo 484 fajčiarskych scén; priemerne 11 na epizódu.

V roku 2011 Štátny úrad pre rozhlas, film a televíziu nariadil výrobcom, aby fajčenie vo svojich dielach predvádzali len v prípade, že to vyžadujú umelecké dôvody, a aby počet zápletiek zahŕňajúcich cigarety minimalizovali.

Čína v posledných rokoch zosilnila snahy o obmedzenie fajčenia. Ľudia však zatiaľ väčšinu zákazov ignorujú a bary a reštaurácie, ktoré by teoreticky mali byť nefajčiarske, sa topia v hustom cigaretovom dyme.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #fajčenie #film