Líbáš jako Bůh: Mórová si poplakala, Kincelovú nadchla Magálová

Film Marie Poledňákovej Líbáš jako Bůh mal v slovenských kinách premiéru minulý štvrtok. S akým prijatím sa stretla, možno to poodhalí rubrika 5x5.

31.03.2009 09:01
Diana Mórová Foto:
Herečku Dianu Mórovú nová česká komédia od Marie Poledňákovej nadchla.
debata

Emília Kincelová, filmová publicistka
Česká režisérka najúspešnejšej komédie storočia Marie Poledňáková (S tebou ma baví svet 1982) sa po roku 1989 rozhodla dať réžii zbohom. K profesii sa však po rokoch vrátila, aby sme sa výborne zabávali na jej inteligentnom, vtipnom a nemoralizujúcom humore. Komédia Líbáš jako Bůh je nielen veľavravná sonda do súčasnosti, ale aj dôkaz, že sa aj bez vulgarizmov dá hovoriť o všetkom. A navyše objavila pre film trestuhodne nevyužitú Kamilu Magálovú. A tá do úlohy šarmantnej a zamilovanej babičky vložila celú škálu svojho zrelého herectva.

Diana Mórová, herečka
Konečne som si užila český film, nič také krásne som v poslednom čase nevidela. Mala som úsmev na tvári aj som vyronila slzu – to už je čo povedať. Filmu nechýbali úžasní herci, bolo to o láske a vzťahoch, film mal skvelú atmosféru. Páčilo sa mi aj filmovanie na americký spôsob, ktoré pani režisérke Marii Poledňákovej naozaj vyšlo. Dala by som päť hviezdičiek z piatich.

Radoslav Kafka, redaktor TV Markíza
Tento príjemný film ma úprimne pobavil a niekoľko ráz dokonca rozosmial. Marie Poledňáková opäť dokázala, že to s rodinnými komédiami vie, čo však divák ocení iba v prípade, že od filmu očakáva práve – v dobrom zmysle slova – jednoduchosť. A hoci legendárny S tebou ma baví svet je iba jeden, film o zamilovanej profesorke má nielen tendenciu, ale aj reálnu šancu stať sa pravidelnou súčasťou televíznej zábavy v čase vianočných sviatkov. V žiare rozsvieteného vianočného stromčeka si ho pokojne pozriem ešte raz. Uveriteľná Magálová, charizmatický Bartoška či ,,chytľavý" Kaiser za to určite stoja.

Štefan Vraštiak, filmový publicista
Mám kolegov novinárov, ktorí zo zásady nechodia na filmy Marie Poledňákovej pre ich komerčné ladenie. Jej príbehy často len kĺžu po povrchu problémov. Veľa režisérov, aj slovenských, by sa malo od režisérky poučiť, s akou ľahkosťou a noblesou hovorí o zložitých medziľudských vzťahoch. Pri príprave filmu siahla režisérka do hviezdneho hereckého neba a oplatilo sa jej to – Magálová hrá svoju životnú filmovú úlohu, Kaiser dal zaucho českému bulváru, ktorý sa priživuje na jeho osobe. Film ma príjemne pobavil, občas som mal pocit, že je aj o mne – scenár je plný odpozorovaných príhod zo všedného života.

Zuzana Čižmáriková, redaktorka denníka Pravda
Mám rada filmy, ktoré tešia a človek z nich odchádza s úsmevom na tvári. Snímka Líbáš jako bůh k nim určite patrí. Nenúti ľudí, aby zmenili život cez noc. Je zhovievavá a nenútene vtipná k problémom, ktoré si človek – a často zbytočne – vyrába pre lásku. Detský nadhľad nad vecami každodennými, známy z Poledňákovej filmu S tebou ma baví svet, tu bravúrne dopĺňa úsmevný komentár zrelého elegána v podaní Jiřího Bartošku, keď hovorí k bláznivo zamilovanej exmanželke.

debata chyba