Nechcela byť herečkou, stala sa legendou. Hercova misia pre Claudiu Cardinale

Claudia Cardinale sa mi vryla do pamäti postavou vo Felliniho oscarovom filme 8 1/2, za ktorou príde v noci Marcello Mastroianni. Aj keď to nebola veľká úloha, vidím ju pred sebou ako dnes. Bol to najsilnejší zážitok nezabudnuteľnej snovej dievčiny," povedal pre Pravdu Peter Hledík, viceprezident Art Film Festu a riaditeľ Hercovej misie a Zlatej kamery.

11.06.2014 11:41
32 claudia CARDINALE 2 Foto:
Nechcem sa zastaviť, tvrdí herecká legenda Claudia Cardinale, ktorá stále nakrúca.
debata

„Samozrejme, potom aj western Vtedy na západe a všetky Viscontiho filmy. Stretával som ju na rôznych festivaloch, ale hovoriť spolu budeme až na Art Film Feste,“ spresnil Peter Hledík, z rúk ktorého si prevezme herecká legenda cenu Hercova misia. Hoci sa nikdy nechcela stať herečkou, ako devätnásťročná kráľovná krásy získala prvý kontrakt na filmovú úlohu. A nakrúca stále. Po ďalšiu Hercovu misiu si tento rok príde český herec Ivan Trojan.

V Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne sa Art Film Fest začne 21. júna. Program 22. ročníka medzinárodného filmového festivalu, ktorý potrvá do 27. júna, uvedie 132 filmov (89 celovečerných, tri stredometrážne, 40 krátkych) zo 49 krajín v 12 sekciách. Premietať sa bude na šiestich miestach. V Trenčíne vo festivalovom kine ODA, Artkine Metro a dvoch kinosálach Cinemaxu, v Trenčianskych Tepliciach v zrekonštruovanom a digitalizovanom kine Prameň a v Kúpeľnej dvorane.

Súťažia aj premiéry z Cannes

O sošku Modrého anjela budú tvorcovia súperiť vo dvoch kategóriách. V medzinárodnej súťaži hraných filmov a v súťaži krátkych filmov. V tej druhej sa o najvyššie pocty uchádza 35 snímok, v tej prvej 11 titulov. „Keď som odchádzal do Cannes, mali sme potvrdených osem filmov ocenených na festivaloch Sundance, v Benátkach, San Sebastiane či Rotterdame. Rozhodol som sa, že sa tam pokúsim získať do súťaže ďalšie dva-tri. A bola to dosť napínavá skúsenosť,“ povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Do súťaže Art Film Festu tak pribudol z Cannes česko-francúzsky film Cesta ven. Režisér Petr Václav v ňom rozohral príbeh mladej rómskej matky, ktorá sa odmieta zmieriť so spoločenským statusom a pre seba svoju aj dcérku sa snaží vybojovať lepšiu budúcnosť. Počet súťažiacich rozšíril aj kazašský film Vlastníci režiséra a scenáristu Adilkhana Yerzhanova.

„Aj ukrajinský film Klan režiséra a scenáristu Myroslava Slaboshpytskiyho, ktorý bol senzáciou canneského Týždňa kritiky. Získal tri ocenenia vrátane Grand Prix. V 130-minútovom filme nezaznie jediné slovo, odohráva sa totiž v špeciálnej internátnej škole pre hluchonemých tínedžerov. Diváka však doslova priklincuje na sedadlo,“ spomenul Peter Nágel.

Art Film Fest sa tento rok začína na budúcu sobotu, nie už v piatok, ako bývalo zvykom. Neodštartuje však až večer, filmový kolotoč a roztočí už popoludní. O slávnostné otvorenie festivalu sa večer postará Jimiho tančiareň Kena Loacha. Príbeh ľavicového aktivistu Jimmyho Graltona, ktorý sa po dvadsaťročnom exile vracia do rodného Írska a snaží sa doma presadiť progresívne názory. „Film, ktorý mal svetovú premiéru v Cannes, príde osobne uviesť predstaviteľka hlavnej hrdinky Simone Kirby,“ prezradil Peter Nágel.

Osobne uvedie svoj najnovší film Biely boh aj maďarský režisér Kornél Mundruczó. S príbehom o nadradenosti bielej západnej civilizácie vyhral v canneskej paralelnej súťaži Un certain regard.

Zlatá kamera pre oscarového režiséra

„Pozrieme sa na krvavé piesky púští, na útoky stíhacích perutí či tankových brigád, výbuchy ponoriek v Atlantiku, na džungle, ruské dediny či slovenské hory. Niekedy sú to pohľady komorné, niekedy veľkolepé, inokedy je to pohľad z periskopu,“ uviedol zostavovateľ sekcie Vojna a film Martin Ciel. Vznikla preto, aby pripomenula 100. výročie vypuknutia prvej svetovej vojny, 75 rokov od začiatku druhej svetovej vojny a 70. výročie SNP.

Medzi takmer dvadsiatimi filmami je oscarový Lawrence z Arábie, Kubrickova Cesta slávy, dánsky Plameň a citrón s Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe trileru prenikajúceho do zložitej siete kontrašpionážnych hier. Slovenské dejiny priblíži dokument Lesk a bieda SNP, v ktorom režisér Robert Kirchhoff odhaľuje komunistické mystifikácie a propagandistické nánosy, ktoré sa na SNP nabaľovali.

„Filmy Istvána Stabóa sledujem od jeho oscarového Mefista. Vďaka tomuto filmu sme na Art Film Fest pozvali Klausa Mariu Brandauera, ktorý získal cenu Hercova misia. Mal som predstavu, že prídu spolu, ale István Szabó stále veľa nakrúcal v zahraničí, keď nie, obsadil ho Menzel do filmu Obsluhoval jsem anglického krále, takže podarilo sa to až teraz,“ povedal viceprezident Art Film Festu a riaditeľ Hercovej misie a Zlatej kamery Peter Hledík. Oscarový režisér si z jeho rúk prevezme Zlatú kameru. Podobne ako slovenský scenárista a vo filme debutujúci režisér Ondrej Šulaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Hercova misia #Ivan Trojan #Claudia Cardinale